Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk 17 Eylül 2018
Herşey Dahil Tatil Sisteminde Ne Yemeli Ne Yememeli?
CRI TÜRK'te yayınlanan "Doktorla Randevu" programına konuk olan Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk, "her şey dahil" tatil sisteminde kilo kontrolü sağlamanın püf noktalarını ve diyette olan kişilerin dikkat etmesi gereken konuları anlattı.
 
Tatilde besin tüketiminin aşırıya kaçabildiğine dikkat çeken Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk, buna önlem olarak tatile çıkmadan iki hafta öncesinde bazı önlemler alınabileceğini belirterek,  "Tatile çıkmadan iki hafta öncesinde dikkatli olmakta fayda var. Günlük bir saat yürüyüş tatil öncesinde iyi bir alternatif olacaktır. Yine tatilde et, balık gibi daha çok protein ağırlıklı tüketim yaptığımız için tatile gitmeden bir-iki hafta önce sebze-meyve ağırlıklı beslenmek de fayda var. " diye konuştu.
 
Kahvaltı Tercihimiz Nasıl Olmalı?
 
Tatilde sağlam bir kahvaltı yapmanın kaçamak riskini ortadan kaldıracağını söyleyen Avuk, kahvaltıda haşlanmış yumurta ya da az yağlı bir omletin muhakkak tercih edilmesi gerektiğini, maksimum 3 çeşit peynir ve 2-3 adet zeytin tüketilmesi gerektiğini zira 5-6 adet zeytinin bir tatlı kaşığı yağ içerdiğini ifade etti. Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk, kahvaltıda tabağın yarısının çiğ sebze ile dolu olmasını da tavsiye etti.
 
Kahvaltıda en tehlikeli besin grubunun açma, poğaça, simit gibi tahıl grubu olduğunu belirten Avuk, 1 tam simitin dört dilim ekmeğe eşit olduğunu dolayısıyla bir dilim tam buğday ekmeğinin yanında bir simitin dörtte birinin tüketilebileceğini söyledi.
 
Öğle Yemeğinde Dört Besin Kuralı Önemli!
 
Öğle yemeğinde dört besin kuralını uygulamak gerektiğini ifade eden Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk, bunların süt ve süt ürünleri, et gurubu, tam tahıllar ve sebze-meyveler olduğunu belirterek, hem besin çeşitliliğinin hem de bunların kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda miktarının önemli olduğunu söyledi.
 
Avuk, "Yarım kase kremasız bir çorbayla başlanılan öğle yemeğinde ana tabağın yarısının yağsız sebze ve salata içermesi gerekir. Tabağın dörtte birinde et grubu, kalan dörtte birinde de bulgur, kuru baklagil olabilir. Bu şekilde bütün besin gruplarını alabileceğimiz dengeli bir tabak hazırlamış oluruz. Salataya yağ eklemek istiyorsak bunun yerine yoğurt eklemelerini öneririm. Böylelikle süt ve süt ürünlerini de tüketmiş oluruz. Tatlı tüketmek isteyenler ise ufak porsiyonlar halinde sütlü tatlı tüketilebilir. " diye konuştu.
 
Akşam Öğünlerinde Tatlı Tüketiminden Kaçınılmalı!
 
Avuk, tatlı tüketiminin akşam değil de, öğle vakti tüketilmesi gerektiğinin daha doğru olacağına dikkat çekti.  Akşam öğünlerinde daha hafif yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Avuk, tatlı yerine ise meyve tüketilmesi gerektiğini belirtti.
 
Kavun-Karpuza Dikkat!
 
İki- üç adet üçgen dilim karpuz ya da bir ince dilim kavunun bir porsiyona eşit olduğunu ve bu miktarda tüketilebileceğini ifade eden Uzman Diyetisyen Hande Seven Avuk, "Karpuz likopenden zengin bir antioksidandır. Mevsiminde tüketildiğinde problem yok. Kavun, karpuz, üzüm, incir beraber tüketildiğinde şeker içeriği yüksek olan bütün meyve gruplarını bir araya getirmiş oluruz bu da beslenmemizi olumsuz etkiler. " dedi.
 
Hangi Alkollü İçecekler Masum, Hangileri Daha Az Kalori İçerir?
 
Yazın tüketimi sıklaşan alkollü içeceklerle ilgili de bilgi veren Avuk, "120 ml şarap ile bir kadeh rakı kalori anlamında aynıdır. Alkol tüketim sıklığı önemli. DSÖ ve kalp birliklerinin önerileri erkekler için haftada iki kadeh, kadınlar için ise bir kadeh içkidir. Şarabı daha masum ve sağlıklı görüyoruz. Bunun nedeni içinde fenolid bileşen dediğimiz kalp sağlığını koruyacak yararlı maddelerin bulunması. Kırmızı şarabı daha çok öneriyoruz. Bunların dışında içeriği dolayısıyla şeker miktarı fazla olduğu için kokteyllerden uzak durulması gerekir. Biranın sindirimi zordur, arpadan yapıldığı için her birey tolere edemeyebilir. Özellikle hassas bağırsak durumu varsa bira tüketiminden kaçınılması faydalı olacaktır. Alkolle birlikte tüketilen besinlere de dikkat etmek gerekir" diye konuştu.
 
Haber: Tülin Tonkuş
 
Haber linki için tıklayınız.
 

Basından Haberler

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1