Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
İyileştiren Besinler 08 Şubat 2019
Balkabağı
Kış mevsimiyle özdeşleşmiş genellikle sebze olarak bilinen balkabağı aslında çekirdekleri olması nedeniyle bilimsel olarak bir meyve türü kabul edilir. Yine de besin değerine bakıldığında sebzelere daha fazla benzerlik göstermektedir.
 
100 g balkabağı;
 
Enerji 25 kcal
Karbonhidrat 4.9 g
Protein 1.1 g
Yağ 0.1 g
Lif 2.6 g
A vitamini 127 IU
C vitamini 12 mg
Potasyum 383 mg
Demir  0.8 mg
 
içermektedir.
 
Özellikle de A vitamini öncüsü beta karoten açısından oldukça zengindir. 1 dilim bal kabağı günlük A vitamini ihtiyacını fazlasıyla (%245 RDI) karşılamaktadır. A vitamini antioksidan gibi görev yapan vitaminler arasındadır ve vücutta serbest radikallerin etkisizleştirilmesine yardımcı olarak kansere karşı koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Balkabağının içerisindeki lutein ve zeaxanthin ile birlikte göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Ayrıca doğal güneş koruyucu gibi görev yaparak cildi zararlı UV ışınlarından korur.
 
 
Balkabağının C vitamini içeriği de yüksek kabul edilir. Yapılan çalışmalar C vitaminin akyuvar yapımını arttırak bağışıklığa güçlendirdiğini ve yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olduğunu göstermektedir. C vitamini bunun yanısıra vücutta kolajen üretiminde de yer aldığı için cildin güçlü ve sağlıklı kalmasını sağlar.
 
 
%94 su oranına sahip olduğu için de düşük kalorili besinler grubuna girmektedir. Zengin lif içeriği ile birlikte tokluk oluşmasına yardımcı olduğu için zayıflama diyetlerinde rahatlıkla yer verilebilicek bir besin haline geliyor. Yüksek lif içeriği aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık ve şişkinlik gibi problemlerin ortadan kalkmasına destek olurken, vücuttan kolesterol atılımına yardımcı olarak kalp sağlığında önemli görev alıyor.
 
Üstelik kesildikten ve dilimlendikten sonra kolayca fırınlanabilmesi, püre haline getirebilmesi yada pişirilebilmesi oldukça kolay olduğu için günlük beslenmeye eklenebilicek oldukça lezzetli bir besindir. Oldukça besleyici olan çekirdekleri de tüketilebilir.
 
Balkabağı bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Hafif idrar söktürücü etkisi nedeniyle vücuttan su ve tuz atılımını arttırarak lityum gibi ilaçlar alan kişiler için sakıncalı olabilir fakat ılımlı tüketiminde genellikle herhangi bir sağlık problemine neden olmamaktadır.
 
Ayrıca latte, kek gibi balkabağı bazlı abur cubur fast food ürünler balkabağı ile karıştırılmamalıdır. Bu ürünler fazlasıyla ilave şeker içermeleri nedeniyle meyvenin sunduğu sağlık yararlarından çok uzaktadır ve tüketilmemelidir.
 
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1