Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Hastalıklar ve Beslenme 12 Temmuz 2018
İshal Yaz Tatilinizi Zehir Etmesin
Yolculuk sırasında girdiğimiz benzin istasyonlarındaki ya da alışveriş merkezlerindeki tuvaletler yeteri kadar hijyenik mi? Tatilimizin oluşan bir enfeksiyon sebebiyle hastanede sonlanmasını elbette istemeyiz. Peki havuz ve denizlerde hangi bakteri riskleri bulunur ve bunlardan korunma yolları nelerdir? Mutfağımızda kullandığımız bulaşık süngeri, kesme tahtaları ve mutfak lavabolarında klozetlerden daha fazla bakteri bulunduğu biliyor muydunuz? Her gün yemek yediğiniz ellerinizle dokunduğunuz bilgisayarınızın klavyesi ve telefonlarınızda milyonlarca bakteri mevcut, peki en iyi el hijyenini sağlamak için ellerinizi doğru şekilde ve yeteri kadar sürede yıkadığınızdan emin misiniz?
 
Yaşam devam ettikçe değişim kaçınılmaz oluyor. Değişen çevre koşulları bazı bakterilerin genetiğinin değişmesine ve antibiyotiklere direnç kazanmasına sebep oluyor. Bu bakteri ve mantarlar yeteri kadar hijyen sağlanmadığı durumlarda özellikle yaz aylarında uygun üreme koşullarına sahip olur ve hızla yayılırlar. Su, toprak, dışkı, gıdalar, gıda kapları, hava ve toz gibi pek çok yolla bulaşabilen bu bakteriler vücudumuzda Nekrotizan Fasiit (Et yiyen bakteri hastalığı) , Menenjit(beynin ve omuriliğin koruyucu örtüsünün iltihaplanması) , Pnömoni ( akciğer enfeksiyonu),Tüberküloz ,Kolera (bağırsak enfeksiyonu), Dizanteri gibi pek çok enfeksiyon ve iltihaplanmalara sebep olabilmektedir. En çok yayılabilme potansiyeline sahip bakteri ve virüsler E.coli, norovirüs, shigella, streptokok, stafilokok, salmonella, clostridium perfiringensdir .
 
Turist ishali E.coli’den kaynaklanıyor!
 
E.coli dışkı yoluyla, temiz olmayan yiyecek ve sularla bulaşan, insanların ve memeli hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bulaşıcı bir bakteridir. İshal, kramp ve kusma gibi belirtiler oluşturur. 
 
Norovirüsler özellikle seyahat gemilerinde yüksek bulaşma potansiyeline sahip, mide ve bağırsaklara yerleşen ve E.coli bakterileri gibi mide ağrıları oluşturabilen virüslerdir. Klozet gibi bölgelerde iki haftaya kadar yaşayabilir. 
 
Shigella bakteriler el hijyeninin sağlanmadığı durumlarda kolaylıkla kontamine olabilen ve sigelloz hastalığına sebep olan bakteridir. Bu hastalık dizanteri olarak bilinen şiddetli ishal, karın ağrısı ve mide bağırsak sorunları belirtileriyle ortaya çıkan enfeksiyona sebep olur. Hastalık özellikle ishal döneminde çok bulaşıcıdır. Shigella tuvalet sifonu, klozetler, iyi yıkanmamış yiyecekler yoluyla da bulaşabilmektedir. 
 
Streptokok oldukça ciddi deri enfeksiyonlarına sebep olabilmektedir. Klozetler bu bakterilerin yüzde kırkının evidir. Tuvaletlerden enfeksiyonu kapma ihtimali oldukça düşüktür. Stafilokok, pürüzlü yüzeyleri çok seven bir bakteridir. Kesme tahtaları, kapı kolları, temizlenmeyen telefonlar, klavyeler, klozetler risk taşır. Deriye bulaşması saniyeler sürer. 
 
Salmonella özellikle çiğ ve pişmemiş et, tavuk, balık ve yumurtada üremektedir. Açık sütler pastörize edilmedikleri için  salmonella açısından risklidir. 
 
Clostridium perfiringens, doğal olarak toprakta, insan sindirim sisteminde, dışkı ve kirlenmiş sularda bulunur. Çiğ et ve et ürünleri de önemli risk kaynaklarıdır.
 
İshalden korunma yöntemleri makalesine ulaşmak için tıklayınız.
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1