Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 23 Ekim 2018
Kahvaltı Öğününde Olması Gereken 4 Besin Grubu
Günün en önemli öğünü kahvaltı! Özellikle de çocuklar, gebe, ezmiren, sporcu, yaşlılar ve zayıflamak isteyenler için. Uyandığınızda açlık hissetmeseniz bile vücudunuzun güne başladığını anlaması ve metabolizmayı daha hızlı çalıştırması için kahvaltı yapmak şarttır.
 
Kahvaltı yapmayanlar bireyler, daha az kalori aldıkları için genellikle kendilerini avantajlı zannediyorlar. Oysaki diğer öğünlerde bu açık fazlasıyla kapatılmaktadır. Kahvaltı yapılmadığında bireyler öğle yemeklerinde daha fazla sağlıksız tercihler yapıyor; günlük kalori alımları artıyor.
 
O nedenle güne başlamanın en iyi yolu kahvaltı yapmaktan geçiyor. Sağlıklı bir kahvaltı tabağında olması gereken 4 besin grubu;
 
1) Protein: Peynir, yumurta, süt, kefir, yoğurt vb
 
Süt ve süt ürünleri ile yumurta kahvaltınızda yer verebileceğiniz protein kaynaklarındandır. Özellikle de yumurta anne sütünden sonra en kaliteli protein olup, vücutta kolesistokinin hormonu üretimini sağlayarak tokluk sağlar. 
 
2) Tam Tahıllar: Tahıllı ekmek, yulaf, tam buğday unlu krep vb.
 
Tam tahıllar kompleks karbonhidratlar oldukları için sindirimleri daha uzun sürer, tokluk sağlarlar. Ayrıca, enerji metabolizmasında önemli rolleri bulunan B grubu vitaminlerinden zengindir. Lif içerikleri yüksek oldukları için de sindirime yardımcı olurlar. Tam tahıl olarak tam buğday, çavdar, ekşi mayalı ekmek çeşitleri seçilebilir veya yulaf, tam buğday unu ile hazırlanmış sağlıklı kahvaltı seçenekleri alternatif olabilir.
 
3) Sağlıklı Yağlar: zeytin, zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kuruyemişler, avokado vb.
 
Yağlarda sindirimi kompleks moleküller oldukları için tokluk sağlarlar. O nedenle kahvaltıda tekli ve çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin yağlara ölçü dahilinde tabağımızda yer verilmelidir. 5 adet zeytin, çeyrek avokado, 1 tatlı kaşığı fıstık ezmesi sağlıklı yağlara örnek olarak verilebilir.
 
4) Mevsim sebze ve meyveleri
 
Kahvaltınıza ekleyeceğiniz yeşillikler, biber, mantar, domates gibi sebzeler tabağınızın vitamin, mineral içeriğiyle birlikte posa içeriğini de arttırdığı için tokluk sürenizi de uzatacaktır. Bununla birlikte özellikle, ekmekle aranız yoksa sabah düşük olan kan şekerinizi dengelemek için mevsim meyvelerinden tüketebilirsiniz. Unutmamanız gereken bir konu taze bile olsa meyve suyunun değil, meyvenin kendisini tüketmenin sağlıklı olduğudur.
 
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1