Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Bireysel Beslenme ve Diyet Danışmanlığı
Ketojenik Diyet Danışmanlığı

Ketojenik diyet, düşük karbonhidrat içeren bir diyet çeşididir. Karbonhidrat yetersizliğinde, insan vücudu ikincil enerji kaynağı olan yağ dokusundan ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlamaya başlar. Vücudun yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirmek için enerjiyi yağ dokusunu kullanarak sağlaması sürecine “’ketozis’’ denir. Ketojenik diyet sürecinde vücudun ketozise girmesi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 3-4 gün sürebilir.

Bu evrede, bireyler ağızdaki aseton kokusundan ya da eczaneden temin edilecek idrarda keton varlığını gösteren ketotest çubuklarıyla metabolik bu değişimi somut olarak belirleyebilir. Ketojenik diyet süresince, insan beyni ihtiyaç duyduğu enerjiyi ketonlardan elde ederken beyindeki iştah merkezi de tokluk hormonlarının üretilmesini sağlayarak, bireylerin açlık hissi yaşamasını engeller. Bu nedenle de Ketojenik Diyet ile tok kalarak kilo kaybı yaşamak mümkündür.

Ketojenik diyetin çeşitli tipleri mevcut Standart Ketojenik Diyet, Çok Düşük Kalorili Ketojenik Diyet ve MCT Ketojenik Diyettir.

Standart Ketojenik Diyet (SKD), düşük karbonhidratlı, orta düzeyde proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Tipik olarak yağ %70-75, protein %20 ve %5-10 karbonhidrat içerir. Enerji gereksinimi kişiden kişiye değişmekle birlikte herhangi bir sınırı yoktur.

Çok Düşük Kalorili Ketojenik Diyet (VLCKD), Düşük enerjili ketojenik diyet tedavisidir. Daha çok insülin direnci, kilo kontrolü gibi durumlarda kullanılabilir.

MCT Ketojenik Diyet, bu tipinde diyetin yağ içeriğinin orta zincirli yağ asitlerinden sağlanmasıdır. Bu Ketojenik Diyet tipi epilepsi tedavisinde kullanılır. Orta zincirli yağ asitlerinin tek başına yüksek miktarda kullanılması mide rahatsızlıklarına ve ishale neden olabilir. Bunu dengelemek için orta zincirli yağ asitleri ve diğer yağları dengeli bir şekilde beslenme planına eklemek gerekir.

Ketojenik Diyetin Uygulanmaması Gereken Bireyler

Çocuklar (epilepsi hariç), yaşlılar (tıbbi onay ile kas korunumu sağlanması için uygulanabilir), kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, Tip 1 (insülin bağımlı), ağır psikiyatrik hastalıklar, gebe ve emziren anneler.

Faydaları

Hipertansiyonun düşürülmesi

Trigliserid düzeylerini azaltmak

HDL kolesterol düzeylerini arttırmak (kalp sağlığının iyi bir göstergesidir.)

Zihinsel performansı arttırmak

Migren ataklarının önlenmesi

Bölgesel yağ kaybı

Kas kütlesinin korunumu

Tokluk hissi

Yan etkileri

Ketojenik diyet tedavisi mutlaka uzman diyetisyen kontrolünde planlanmalıdır. Aksi halde, besin öğesi yetersizliklerine bağlı istenmeyen kabızlık, ağız kokusu, kramp, halsizlik, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkileri olabilir. Ancak gerçekten iyi planlanmış bir ketojenik diyette bu yan etkilerin oluşumu önlenebilir veya çok hafif geçirilmesi sağlanabilir.

Ketojenik diyet besin öğesi yetersizliğine neden olur mu?

Bir uzman tarafından size özel planlanan ketojenik diyette beslenme uzmanınız vitamin ve mineral gibi besin öğelerinin yetersizliğinin oluşmaması için sizi mutlaka belirli takviyelerle destekleyecektir. Besin desteklerinizi düzenli kullandığınız ve planlanan diyete tam uyduğunuz takdirde herhangi bir besin yetersizliği ile karşılaşılmamaktadır.

Ketojenik diyet tedavisi ne kadar süre uygulanabilir?

Bu tedavi planı en az 1-2 hafta ile 6 ay süresince uygulanabilir. Ketojenik diyet tedavisine ihtiyacın daha uzun süreli gerekli olduğu durumlarda bireysel değerlendirme ile diyete 2 yıla kadar devam edilebilir. Bir başka alterantifte de kontrollü geçiş aşamalarını takiben bir süre akdeniz diyeti ile devam edilip, sonrasında tekrar planlı bir şekilde ketojenik diyet tedavisi devam ettirilebilir.

Kimler için ketojenik diyet tedavisi uygundur? 

Obezite ve hafif kilolu olup kilo vermekte zorlanan bireyler

Tip 2 diyabet ve insülin direnci olan bireyler

Yüksek kan kolesterolü ve kan yağları olan bireyler

Astım

Migren

Uyku apnesi

Diz protezi vb ortopedik ameliyat geçirmiş kas kütlesini koruma ve yağ kaybını sağlamaya yönelik özellikle yaşlılar olmak üzere tüm bireyler

Estetik nedenler (lokalize yağ dokusu kaybı ve selülit tedavisi)

Menapoz sonrası kilo artışı

Polikistik over (yumurtalık kisti) sendromu olan bireyler

Hareket kısıtlılığı olan yaşlı bireyler (tıbbi onay ile kas korunumu sağlanması için avantaj sağlar)

Kanser

Epilepsi

 

*Bu süreçte size uygun ketojenik beslenme tedavisinin planlanması ve sürdürülmesi için mutlaka bir beslenme uzmanından yardım alınması gerekir.

Ketojenik Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1