YETİŞKİN PSİKOTERAPİSİ
"Beden ve zihin bir bütündür."
Bireyin yaşamakta olduğu sorunlarının azalması için hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sağlıklı olması gerekmektedir. Sağlıklı bir yaşam için birey bedensel, zihinsel, psikolojik ve duygusal olarak bütüncül bir şekilde ele alınmalıdır. Yetişkin psikoterapilerinde temel amaç bedensel ve zihinsel anlamda kişinin problemlerini fark etmesi ve yaşadığı problemler ile baş etme becerilerinin kazandırılmasıdır. Bireyin yaşamakta olduğu psikolojik sorunların ifade edilmemesi ve çözümlenmemesi organik bir kökeni olmayan bedensel bir ağrıya ve yakınmaya dönüşebilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre, mide ve bağırsak hastalıkları ya da kronik ağrı gibi fiziksel yakınmaların ve hatta kanser hastalığının kaynağının çözülmemiş ve bastırılmış psikolojik sorunlardan kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle yetişkin psikoterapisi ile danışan ve psikoterapist arasında gerçekleşen tedavi sürecinde danışanın bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissetmesi sağlanarak sorunlarını fark etmesi, davranış değişikliği kazanması ve problem çözme becerisi edinmesi üzerine çalışılmaktadır.
Psikoterapi sürecinde danışan duygu ve düşüncelerini psikoterapist ile paylaşmaktadır. Psikoterapist ileri empati ve dinleme becerisi sayesinde danışanı anlamaya çalışmakta ve seans içerisinde sorunların çözümüne yönelik psikolojik müdahale ve teknikleri uygulayarak tedavi yöntemini belirlemektedir.
Psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaç tedavisi ve psikoterapi karşılaştırıldığında, ilaç tedavisi sonrasında nüks oranı artarken, hasta memnuniyetinin azaldığı, psikoterapi uygulanan hastalarda ise davranış değişikliği ve baş etme yöntemlerindeki becerinin artmasının sağlanması ile yüzde 85 civarında bir iyileşme sağlandığı ve nüks oranında azalma olduğu görülmektedir.
Psikoterapi birçok ruh sağlığı sorunlarında etkili olabilmekle birlikte yeme bozuklukları, obezite, duygusal yeme ve yeme bağımlılığı tedavisinde de oldukça etkili olmaktadır. Yeme davranış sorunlarında, kişinin duygularından kaçış aracı olarak belirlediği "fazla yeme "davranışını azaltmaya yönelik müdahale ve teknikler uygulanmaktadır. Yeme bağımlılığı tıpkı alkol ya da madde bağımlılıkları gibi beyinde aynı bölgeyi etkileyerek ödül sistemini uyarmakta ve kişiyi yemeye bağımlı hale getirmektedir. Bu nedenle yeme bozuklukları psikopatolojisini belirleyen olaylar ya da travma varlığında öncelikli olarak travma üzerine çalışılarak daha sonrasında "fazla yeme" davranışını tetikleyen duygu ve düşünceler üzerine çalışılarak alternatif davranışlar üretme üzerine psikoterapi seansları yürütülmektedir.
Tedavi Edilen Konular;
-
Yeme Bozuklukları (Anoreksiya Nevroza, Bulimiya Nevroza, Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu, Gece Yeme Sendromu, Ortoreksiya Nevroza, Bigoreksiya, Obezite)
-
Yeme Davranış Bozuklukları (Duygusal Yeme Davranışı, Yeme Bağımlılığı)
-
Beden Algısı Bozukluğu (Beden Dismorfik Bozukluğu)
-
Dürtü Denetim Bozuklukları
-
Travma Sonrası Stres bozukluğu
-
Depresyon Bozuklukları
-
Hamilelik Başlangıcı Depresyonu, Doğum Sonrası Depresyon
-
Duygudurum Bozuklukları (Bipolar Bozukluk)
-
Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları - (Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Sağlık Anksiyetesi, Sosyal Anksiyete, Sınav Anksiyetesi, Özgül Fobi, Sosyal Fobi, Panik Bozukluk, Agorafobi)
-
Somatizasyon Bozuklukları (Fiziksel bir hastalık tanısı konmadığı halde bedende ağrı ve yakınmaların yaşanması)
-
Ağrı Bozuklukları (Fibromiyalji, Migren, Baş, Bel, Boyun Ağrıları vb.)
-
Davranım Bozukluğu (Çocuk ve ergende zarar verme eğilimi gibi yıkıcı davranışlar)
-
Uyku-Uyanıklık Bozuklukları (uykusuzluk, aşırı uykululuk, uyku atakları sorunları)
-
Cinsel İşlev Bozuklukları
-
Fobiler
-
Kişilik Bozuklukları (Paranoid, şizotipal, şizoid, borderline, antisosyal, histriyonik, narsistik, çekingen, bağımlı ve obsesif kompulsif kişilik bozuklukları)
-
Obsesif ve Kompulsif Bozukluk/OKB (Beden Algısı Bozukluğu, Biriktiricilik Bozukluğu, Trikotillomani (saç yolma bozukluğu), Deri Yolma Bozukluğu)
-
Çözülme (Disosiyasyon) Bozuklukları
İlişki Sorunları;
-
Davranışsal Bağımlılık (İlişki bağımlılığı ya da Kumar, Alkol, Alışveriş, İnternet Bağımlılığı).
-
Benlik Değeri Sorunları
-
Özgüven Sorunları
-
Stresle Başa Çıkma
-
Öfke Yönetimi
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için tıklayınız.