1. BİBER BORANİ
Malzemeler:
• 5-6 adet köy biberi
• 2 adet kapya biber
• 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif: Biberleri doğrayıp, kısık ateşte az su ile soteleyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve zeytinyağını ilave edin.
2. KABAK TARATOR
Malzemeler:
• 2-3 adet kabak
• 1 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 3-4 dal dere otu
• 1 silme çay kaşığı tuz
Tarif: Kabakları rendeleyin ve doğrayıp, kısık ateşte soteleyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt, dereotu, tuz ve zeytinyağı ilave ederek karıştırın.
3. ISPANAK TARATOR
Malzemeler:
• 1 kilo ıspanak
• 4 diş sarımsak
• 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ,
• 1 silme çay kaşığı tuz
• Kırmızı toz biber
Tarif: Ispanakları yıkayın, bambu bıçakla doğrayın. Kısık ateşte suyunu çekene kadar soteleyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt, zeytinyağı, tuz ve toz biber ilave ederek karıştırın.
4. HAVUÇ TARATOR
Malzemeler:
• 6 adet havuç
• 2 diş sarımsak
• 1,5 su bardağı süzme yoğurt
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı tuz
Tarif: Havuçları yıkayıp, temizleyin. Rendenin tercihinize göre ince veya kalın kısmını kullanarak rendeleyin. Rendelenmiş havuçları zeytinyağı ile beraber soteleyin. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve ilave ederek karıştırın.
5. MAŞ FASULYESİ SALATASI
Malzemeler:
• 1 su bardağı maş fasulyesi
• 2 adet kırmızı kapya biber
• 2 yemek kaşığı nar
• 1 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1/2 adet limonun suyu
• 1/2 demet dereotu
• 1 tatlı kaşığı tuz
Tarif: Maş fasulyesini 10-15 dakika haşlayıp, soğutunuz. Dereotunu ve kapya biberi ince ince kıyın. Bir kasede maş fasulyesi ve nar tanelerini karıştırın. Başka bir kasede ise zeytinyağı, tuz ve limon suyunu karıştırın. Hazırladığınız sosu maş fasulyesiyle karıştırın. En son ince kıyılmış dereotu ve kapya biberi ekleyin.
6. BÖRÜLCE PİYAZI
Malzemeler:
• 2 su bardağı haşlanmış börülce
• 1/2 demet maydanoz
• 1/2 demet dereotu
• 1/2 demet taze nane
• 6-7 sap taze soğan
• 4-5 yaprak kıvırcık salata
• 4-5 adet kornişon turşu
• 1 adet limonzeytinyağı
• 1-2 çay kaşığı pul biber, karabiber
Tarif: Kuru börülceleri haşlayıp, soğutunuz. Maydanoz, dereotu, nane, kıvırcık, kornişon turşu ve soğanları da ince ince
doğrayınız. Börülce ve tüm malzemeleri karıştırıp, zeytinyağı, limon ve baharatları ilave ediniz.
7. ACUKA
Malzemeler:
• 4 yemek kaşığı domates salçası
• 2 yemek kaşığı biber salçası
• 5 diş sarımsak
• 1/2 su bardağı ceviz içi (ince çekilmiş)
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1/2 tatlı kaşığı pul biber
• 1/2 tatlı kaşığı kekik
• 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
• 1/2 çay kaşığı tuz
• 1/2 çay kaşığı yenibahar
Tarif: Kabuğunu soyduğunuz sarımsakları rendeleyin. Domates, biber salçası ve zeytinyağını kısık ateşte kaştırın. İnce çekilmiş ceviz içini bu karışıma ilave edin. Bahatlardan kimyon, yeni bahar, pul biber, taze çekilmiş tane karabiber, tuz, kekik ve rendelenmiş sarımsakları ekleyip 1-2 dakika kadar karıştırdıktan sonra salça karışımını soğuması için bir kenarda bekletin.
8. BABAGANNUŞ
Malzemeler:
• 3 adet büyük boy patlıcan
• 3 adet kırmızı biber
• 4 adet yeşil biber
• 2 adet domates
• 1 adet sarı biber (isteğe bağlı)
• 2 diş sarımsak
• 1 orta boy kuru soğan
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 2 yemek kaşığı balzamik sirke
• 1 çay kaşığı tuz
Tarif: Patlıcan, domates ve biberleri közleyin. Közlenen sebzelerin kabuklarını soyun. Tüm malzemeleri küp küp doğrayın. Sarımsakları rendeleyin. Zeytinyağı, balzamik sirke ve tuz ile karıştırın. Bütün malzemeleri bir kaba alın, karıştırın ve sunuma hazır hale getirin.
9. DOMATES BURGER
Malzemeler:
• Cherry domates
• Kahvaltılık lor peyniri
Tarif: Dilediğiniz kadar cherry domatesi yıkadıktan sonra ikiye bölünüz. İçerisine her bir domates için 1 çay kaşığı kadar kahvaltılık lor peynirini kestiğiniz domateslerin arasında ilave edip, kürdan yardımıyla servis ediniz. İsterseniz lor peynirini, toz pulbiber, nane veya dereotu ile de karıştırarak farklı lezzetler hazırlayabilirsiniz.
10. AYVALI KEREVİZ
Malzemeler:
• 2 adet orta boy kereviz
• 1 adet orta boy ayva
• 1 adet orta boy limon suyu
• 30 gram kök zencefil
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 50 gram dövülmüş ceviz içi
• 500 gram süzme yoğurt
• 2 diş sarımsak
• 1 silme tatlı kaşığı tuz
Tarif: Kabuğunu soyduğunuz kök zencefil ve ayvayı bir kasesi içine rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Üzerine taze sıkılmış limon suyunu ve zencefili Kabuğunu soyduğunuz kök zencefili, yayvan bir salata kasesi içine rendenin ince tarafıyla rendeleyin. Üzerine taze sıkılmış limon suyu ve zencefili ekleyin. Sarımsakları tuzla birlikte havanda dövün veya rendeleyin. Dövülmüş ceviz içi, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağını ekleyip karıştırın. Son olarak süzme yoğurdu kremamsı bir kıvam alana kadar karıştırın.