Anti-Müllerian hormon yani kısaca AMH seviyeniz, bize yumurtalık rezerviniz (kalan yumurtalar) hakkında bilgi vermektedir.
AMH test sonucunuz beklenenden daha düşük ise, şimdi ne olduğunu ve nasıl yükselteceğinizi merak ediyor olabilirsiniz.
Normalden düşük bir AMH'ye sahip olmak, düşük yumurtalık rezervinin bir göstergesi olabilir. Yine de iyi haber! Diyetiniz ve yaşam tarzınız AMH seviyenizi ve yumurtalık rezervinizi destekleyebilir.
Yumurtalık rezervi, gebe kalma şansını etkileyen unsurlardan sadece biridir. AMH düşük olsa bile, insanlar doğal veya tedavi ile başarılı gebelik sürdürebilirler.
Gebe kalmanıza yardımcı olmak için AMH seviyenizi doğal olarak nasıl iyileştireceğinize bakalım.
AMH Seviyesini Artırmak için En İyi 3 Besin:
Süt : AMH seviyesinin düşüş hızını yavaşlatabilir.
Brokoli: Zengin bir folik asit kaynağıdır ve fazla tüketiminde daha yüksek AMH seviyesi görülmektedir.
Somon: Bu yağlı balık, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Yumurtalık rezerci üzerinde omega-3'ün faydalı etkisi vardır.
AMH seviyesini ve yumurtalık rezervini olumsuz etkileyebilecek bazı yiyecekler de vardır. Tüketmemeniz gereken besinler ise '' İşlenmiş besinler ile Doymuş yağ oranı yüksek yiyecekler''
Ayrıca yaşam tarzı ve kullandığınız takviyeler de AMH seviyenizi etkiler. Vücut ağırlığınız, fiziksel aktiviteniz, sigara ve alkol , beslenme şekli hepsinin AMH seviyesi üzerinde etkisi vardır. Selenyum ve E vitamini gibi antioksidan özelliği olan vitamin mineraller AMH seviyesini destekleyebilir. Bu nedenle takviyenizi doğru seçmelisiniz. Mutlaka folik asit ve D vitaminine de dikkat etmelisiniz.
AMH seviyesi iyileştirmenin yanı sıra yumurtalarınızın kalitesini de desteklemek başarılı bir gebeliğin anahtarıdır. Bu durum her yaşta önemlidir ancak 30'lu yaşların sonunda ve 40'lı yaşların başında daha da önem kazanmaktadır.
Bu konuda destek alıp yumurta sayınızı ve kalitesini artırmayı düşünüyorsanız tüp bebek ve infertilite diyetisyenimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.