Son yıllarda yapılan birçok araştırma, affetmenin bireylerin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu göstermektedir. Kişideki kaygı ve depresyonun azalması, uyku kalitesinin artması olumlu etkilerine örnek olarak verilebilmektedir. Bunun sebebi kişilerin, affedilemeyen meseleleri içinde barındırarak kırgınlıklara tutunması, dargınlıkların veya düşüncelerdeki geçmiş çatışmaların, yeniden canlandırılmasıyla taze tutulması ve eski olumsuz duyguların yoğun olarak var olmaya devam etmesidir. Bu durum, kişiye oldukça zarar verebilmektedir.
Tüm bunların bir tarafa bırakılması söz konusunda olduğunda ise affetmek ve unutmak eylemleri birbirine karıştırılabilmektedir. Affetmek, inciten bir tavır veya durumu unutup yok sayma davranışı değildir. Aksine, ne olduğunu bilinçli olarak hatırlamak fakat bu duruma bağlı hissedilen duygunun etkilerinin azalması veya bu etkiler ile baş edebilir olmak anlamına gelir.
Başkalarını affetmek kadar kendinizi affetmek de önemlidir. Rolünü kabul edip bağışlamak, hissedilen duyguların içselleştirilmesine de yardımcı olmaktadır. Dışarıda bırakılanların kabulü, geçmişte sıkışıp kalınmasına sebep olan acı ve öfkeden arınmayı, özgür kalmayı sağlar. Aynı zamanda var olan bir boşluğun kapanmasına yardımcı olur. Daha güçlü hissetmeyle birlikte, olumsuz etkilerin azalması sonucu affetmeyi başarabilen kişiler, ruhsal ve fiziksel olarak daha iyi hisseder hale gelebilmektedir.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.