Nötrofil vücudu mikroplara karşı savunan bir tür beyaz kan hücresidir. Düşük miktarları, bağışıklık sistemini zayıflatır ve vücudu kendini bakteriler, virüsler ve enfeksiyonlara karşı daha az savunabilir duruma getirmektedir. Nötrofil sayısının sayısının 1500/mm3 ’ten düşük olması nötropeni olarak tanımlanmaktadır.
Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi; nötrofil sayısının düşmesinin en sık görülen sebebidir. Ancak bazı kişilerde nötropeniye neden olan enfeksiyon ve altta yatan diğer semptomlar olabilir. Enfeksiyonlar, nötropeninin bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilir. En sık ağız içi ve deri gibi mukoza zarlarında görülebilir.
Nötropenik Diyet ise tüketilen yiyeceklerde bulunan mikroorganizmaların sayılarının azaltılmasına yardımcı olmak için uygulan bir beslenme şeklidir. Bu diyet, daha çok kanser gibi bağışıklık sistemi zayıflamış nötropenik hastalara önerilmektedir. Pek çok besin maddesinin üzerinde mikroplar bulunur, fakat bağışıklık sistemi sağlam olan kişilerde genellikle bu mikroplar hemen öldürülür ve hastalık tablosu oluşmaz. Bu nedenle nötropenik hastalarda tüm hijyen kurallarına uyulmalı ve bu konuda yaşanan her türlü sorunda mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.
Nötropenik Diyet İlkeleri:
YİYECEK GRUBU | TÜKETİLEBİLEN YİYECEKLER | TÜKETİMİ UYGUN OLMAYAN YİYECEKLER |
---|---|---|
ET VE ET YERİNE GEÇENLER |
• Bütün iyi pişmiş etler
• Balık, tavuk, hindi
• Pişmiş, konserve veya dondurulmuş ürünler
• İyi pişmiş yumurta
|
• Çiğ veya az pişmiş et ve et ürünleri
• Kurutulmuş et ve et ürünleri (pastırma, sucuk vb.)
• İyi pişmemiş veya çiğ yumurta
• Çiğ sosis, salam gibi besinler
|
SÜT VE SÜT YERİNE GEÇENLER |
• Pastörize süt, değişik meyveli ve çikolatalı sütler
• Paketlenmiş dondurma
• Paketlenmiş yoğurt
• Pastörize peynir
|
• Açık süt-yoğurt
• Pastörize olmayan peynirler (bekletilmiş açık teneke peynirler)
• Otlu peynir, küflü peynir vb. peynirler
• Açıkta satılan dondurma
|
SEBZE VE SEBZE SULARI |
• İyi hazırlanmış konserve, dondurulmuş sebzeler
• Kavun, karpuz gibi kalın kabuklu sebzeler
|
• Çiğ veya kurutulmuş sebzeler
• Bütün taze ve yeşil, pişirilmemiş sebzeler
• Salatalar
• Turşu ve salamura sebzeler
|
MEYVE VE MEYVE SULARI |
• Elma, armut, muz, portakal, mandalina gibi kalın kabuklu meyveler
• Özel küçük paketlerde hazırlanmış zeytin gibi konserve meyveler
• Hazır meyve suları (özel paketlenmiş)
|
• Çilek gibi toprakla temas eden meyveler
• Kivi gibi ince kabuklu meyveler Taze ve dondurulmuş meyveler
• Kurutulmuş meyveler (elma, üzüm, incir)
|
ÇORBALAR | • Her türlü iyi pişirilmiş çorba | |
EKMEK VE TAHIL GRUBU |
• Tamamen paketlenmiş ekmekler
• Paketlenmiş tüm bisküviler, gevrek, krakerler
• İyi pişmiş gözleme, taze tost (pişirildikten sonra hemen paketlenmelidir)
• Steril veya kaynar su ile hazırlanan tahıl, un çorbaları, hazır paket çorbalar
• Pirinç pilavı
|
• Listede olmayan ve açıkta satılan ekmek, kek, pasta, yağda kızartılmış çörek, kremalı kek
• Kısır gibi içine çiğ sebze konan yiyecekler
|
PATATES VE YERİNE GEÇENLER | • Pişmiş patates |
• Paketli patates ve mısır cipsi
• Patlamış mısır
• Dışarıda pişirilmiş patates kızartması
|
PASTA VE TATLILAR |
• Pişmiş börek, pasta, krema, jöle, puding, şekerli tatlılar (hemen pişirilip ağzı kapalı servis edilmelidir)
• Kapalı reçeller, bal (tek kişilik özel paket içinde)
• Özel ambalajlı çikolata
|
• Açık satılan şekerler
• Yumurta ile çırpılmış krema veya kremalı börek
• Pastörize edilmemiş süt, yoğurt
• Dondurulmuş, pişirilmemiş tatlılar
|
YAĞLAR | • Tereyağı (açılmamış pastörize tek kişilik paketler) | • Açıkta satılan tüm yağ ve margarinler |
ÇEŞNİ VERİCİ VE DİĞERLERİ | • Usulüne uygun pişme öncesinde konulan tuz, şeker, baharatlar, nane, maydanoz gibi yeşillikler, salça, et suyu, pelte, tatlı üstüne fındık ceviz vs. gibi lezzet verici besinler | • Pişme sonrası eklenen tüm besinler |
SU |
• Steril su (arıtılmış)
|
• Normal musluk suyu
|
DİĞER | • Sakız | • Renkli ve şekerli sakız |