Çocukların yetişkinlik ve yaşlılık döneminde diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklara yakalanmamaları; sağlıklı bir çocukluk çağı geçirmeleri, okul döneminde başarının artması için sağlıklı beslenme ilkelerinin öğrenmelerinin en güzel yolu aile sofrasıdır. Çocuklarda tamamlayıcı besinlere başlanmasına paralel olarak aile sofra düzenine geçmeleri yaklaşık olarak 1 yaşını bulmaktadır. Bu yaşla birlikte çocuklar her zaman yanında olan ebebeynlerinden taklit yoluyla davranışlarını şekillendirmeye başlarlar. Taklit edilen davranışlardan biriside ebebeynlerin beslenme davranışlarıdır. Sofradaki yemek düzeninin, yemek yeme süresinin, hızının, besin seçimlerinin temeli bu yaşlara dayanmaktadır. Bu nedenle aile sofra düzeninin oluşması çocuğunuzun sağlıklı beslenme ilkelerini benimsemesi için önemlidir.
-
Çocuğunuz sizi izleyerek öğrenir. Sofraya ailece oturun ve her aile bireyi için sofrada ayrı bir tabak hazırlayın.
-
Anne ve baba olarak sofrada besin tüketim çeşitliliğinizi arttırınız. Küçük çocuklar için büyük kardeşleri de örnek teşkil etmektedir. Yani sağlıklı beslenmeyi bir aile prensibi haline getirin.
-
Hatırlamanız gereken çocuklar ile yetişkinleri farklı kılan yemekteki besin çeşidi değil, tüketilen besinin miktarıdır.
-
Çocuklarınızın mide kapasitelerinin sizinki kadar büyük olmadığını unutmayın. Onlara yiyebilecekleri kadar küçük porsiyonlarda yemek koyun ve çocuğunuzun doymaması halinde tekrar yemek istemesini bekleyin.
-
Çocuğunuz doyduğunu bildirdiğinde, yemekle oyun oynamaya başladığında çocuğunuzu sofradan uzaklaştırın.
-
Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise sofranıza yemekleri servis kaplarında bulundurmayınız. Her bireyin tabağında gereksinmesi kadar yiyecek olmasına dikkat ediniz.
-
Çocuğunuzun sofrada yemeğini kendi yemesine müsaade edin.
-
Fiziksel aktivite çocuğunuzun iştahının artmasında etkin olduğundan dolayı ana ve ara öğün zamanlarını çocuğunuzun iştah durumuna göre ayarlayınız.
-
Çocuklarınız yemekle değil sevgi ile ödüllendirin.
-
Çocuklarınıza yemeklerini seçme imkanı tanıyın. Tüketmeyi reddettikleri besinleri zorla tükettirmeyip yerine alternatifi olan besinleri seçin. Örneğin çocuğunuz yumurta tüketmeyi reddediyorsa terbiyeli çorbalar alternatif olabilir.
-
Çocuğunuza hiçbir besini tamamen yasaklamayın. Yasakların her zaman daha ilgi çekici olduğunu unutmayarak çocuğunuzun bu besinleri tüketim sıklığını ve miktarını sınırlama yoluna gidiniz.
-
Çocuklarınıza farklı renklerde, farklı sunuşlar ile besinleri cazip hale getirebilirsiniz.
-
Sofrada tatlıları ana yemeklerle sevis yapın, tatlıyı ana öğün yapmaktan ve ödül olarak sunmaktan kaçının.
-
Çocuğunuza yemek yemek için yeterli zamanı tanıyın.
-
Çocuğunuzun sofrada dikkatini dağıtabileceğinden dolayı televizyon, müzik veya bazı objeleri ortamdan kaldırınız.
-
Son olarak da tükettikleri besinlerin büyüme ve gelişmelerine olan katkılarını öğretmeye çalışın.
Her çocuk farklı; her çocuğun ihtiyaçları da farklıdır. Bu maddeler size sadece birer rehber olma niteliğindedir. Çocuğunuzla beslenme iletişiminizin iyi olması, çocuğunuzun sağlıklı olanı kabul etmesini kolaylaştıracağını unutmayın.
Çocuk Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.