Son zamanlarda çocukların ve ebeveynlerin çakışan programları nedeniyle aile sofrasına oturmayan çocukların sayısı artmaya başladı. Ancak beraber yemek yemek dünyanın bütün kültürlerinde vardır ve yeme bozukluklarının oluşmasını önlemede, yemek yemeyi keyifli bir hale dönüştürmeye yardımcı olur.
Yalnız yemek yiyen bireyler kilo almaya daha yatkındır. Bu nedenle beraber yemek yiyerek ailecek geçirdiğiniz zamanı artırabilir ve beraber sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre ailesi ile yemek yiyen çocuklar daha çok sebze ve meyve yeme eğilimi gösterirken daha az fast food yeme eğiliminde oluyorlar.
Ailecek beraber uygulayabileceğiniz önerileri aşağıda bulabilirsiniz.
Öğünlerde mükemmeli aramayın.
Sosyal medya her şeyin en kusursuz gösterildiği bir mecradır. Yeni alışkanlıklar kazanmak ise kusurların ve hataların olduğu bir süreçtir. Pahalı, mevsimi olmayan popüler besinler yerine ev halkının sevdiği sağlıklı bir sebze, kuru baklagil veya bir et ile yemek yapabilirsiniz.
Besinleri yasak veya zararlı diye etiketlemeyin.
Bazı besinler diğerlerinden daha besleyicidir bu elbette doğru. Sağlığımıza zararı olduğunu bildiğimiz besinler ve katkı maddeleri var, bu da doğru. Ancak besinleri faydalı-zararlı, iyi-kötü şeklinde sınıflandırmak yasağın daha çekici olmasına neden olur. Beslenme konusunda kısıtlayıcı olmak baskıyı artırıp, öğün saatlerinde gerilimi yükseltebilir. Tüm besinler miktarı ve sıklığı ayarlanarak beslenmeye eklenmelidir.
Kilo için değil sağlık için sağlıklı beslenin.
Çocuklar için 'diyet kültürü' uygun olmamakla beraber çocukların yanında kiloları ve vücutları hakkında konuşmak yeme bozukluğuna yol açabilir, çocukların yeme davranışlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle çocukların bulunduğu ortamlarda kalori, yağ içeriği gibi konular yerine besinlerin faydaları, tadı sağladığı besin öğeleri hakkında konuşulmalıdır. Buna ek olarak çocuklarla beden algısı, bedeni ne olursa olsun sevmek hakkında konuşmak gerekir. Ebeveyni tarafından yargılanmadan olumlu bir şekilde bu konu hakkında konuşabilen çocuklar sağlıklı beden algısına kolayca sahip olurlar ve bu konuda özgüven sorunu yaşama ihtimali azalır.
Menü planı ve yemek hazırlığını basitleştirin.
Menü planı yani meal prep yapın. Meal prep beraber yenilen öğünleri içersin. Ailecek yemekten zevk aldığınız ve evde pişirdiğiniz sağlıklı yemeklerin ağırlıkta olduğu bu programda tercihlerinizi basitleştirin. Ancak vaktinizin olduğu ve yemek hazırlığına fazla vakit ayırabileceğiniz bir gün yeni tarifler deneyerek ailenizi yeni damak tatları ile tanıştırabilirsiniz. Buna ek olarak ne pişireceğinizi dolayısıyla ne satın alacağınız belli olduğu için israf minimuma inecektir. Menü planlar ve yemeklerin ön hazırlığını yaparken evde herkesin bir görevi olsun. Örneğin salata kesmek, kurubaklagil haşlamak, meyve soymak gibi işler için görev paylaşımı yapabilirsiniz
Beraber yiyin.
Her zaman olması mümkün olmasa da mümkün olduğunda aile üyeleri hep birlikte yemek yiyin. Sofraya telefonla oturmayın. Sessiz bir öğün yerine birbiriniz yakından tanımak için farklı sorular ile yemek yemeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Sebze tüketimini artırın.
Kabul ediyoruz, çocuklar sebzeyi pek sevmiyor. Ama bu hiçbir zaman sevmeyecekleri anlamına gelmiyor. Örneğin ailecek makarna, pizza günü yapabilir, bu yemekleri sebzeli sosla süsleyebilirsiniz. Kıyılmış domates, mantar, ıspanak, enginar, fesleğen bu yemeklere çok yakışıyor. Sebze ve meyve tüketimini artırırken mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Yaz aylarından sebze dondurup kışın da kullanabilirsiniz.
Ara öğünlerde sebzeye yönelin.
Ara öğünlerde paketli cips, kuru yemiş veya yüksek enerjili barlar yerine yoğurt, salsa sos veya humus gibi doyurucu bir sos ile sebze dilimlerini tercih edebilirsiniz. En yaygın tüketilen sebze dilimleri biber, salatalık ve havuçtan oluşuyor.
Sofrada herkes aynı yemeği yesin.
Beraber sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için tüm aile sebze yemeği yerken çocuk köfte patates yememelidir. Ama bu yine de kimseyi sevmediği bir yemek için zorlamalısınız demek değildir.
Yemekleri farklı ve eğlenceli şekilde servis edin.
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için hem çocuklar yetişkinler için işe yarayacak bir diğer öneri de bilinen bir yemeğin farklı servis edilmesidir. Kuru meyveler, baklagil ezmeleri, sebze köftesi farklı alternatiflere örnek olabilir.
Çocuğunuzu tabağının tamamen bitirmesi için zorlamayın.
Çocuğunuzun açlık tokluk hislerine saygı duymalısınız. Yemekleri zorla yedirmek çocuklarda negatif etki yaratacaktır. Farkındalıklı yeme uzmanı Ellyn Satter ‘Ebeveynler hangi yemeğin ne zaman yenileceğine çocuklar ise ne kadar yiyeceğine karar vermelidir.’ Diyor.
Tatlıyı ödül gibi kullanmayın.
Çocuklarınızı istediğiniz sebzeyi yemeleri halinde şeker vereceğinizi söylemek oldukça yaygın bir hatadır. Tatlılar ve şekerlemeler ödül olarak kullanılmak yerine belirli miktar ve sıklıkta beslenmenin içinde olmalıdır.
Sonuç olarak sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ailecek kazanmak bir süreçtir. Bir anda başarılı sonuçlara odaklanmak yerine ailecek yeni bir şeyler yapmanın keyfine varın.
Çocuk diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.