Aleksitimi, duygu körlüğü şeklinde tanımlanmakla beraber duyguları tanıma, ayırt etme ve söze dökme güçlüğü şeklinde belirtilerle seyretmektedir. Aynı zamanda duygusal yaşamda kısıtlılığın görüldüğü aleksitimik bireylerde kişilerarası ilişkiler kurmanın zorluğu ve devamında çevreye yabancılaşma görülmektedir. Kişi, içe dönük bir yaşam sürerek duygu ile düşünceler arasındaki farkı ayırt etmeksizin duygulardan arınmış özel anlatımlarda bulunur.
Etkilenilen stres faktörlerinin yarattığı duygusal zorlantıların farkındalığı sağlanamadığı için, kişi uygunsuz bir başa çıkma yolu benimseyebilmektedir. Uygun olmayan başa çıkma mekanizmalarının ise bireylere daha çok zarar verdiği ve çeşitli patolojilere zemin hazırladığı gözlemlenmektedir.
Başkalarının duygularının anlaşılması ve empati kurulması da aleksitimik bireyler için son derece zordur. Aleksitimi belirtilerine yalnızca klinik vakalarda değil, sağlıklı bireylerde de sıklıkla rastlanılmaktadır.
Aleksitimik belirtilerin devamı ise dile gelmeyen duyguların bedene rahatsızlık olarak yansıması ile psikosomatik bozukluklara zemin oluşturmaktadır. Depresif belirtiler, yüksek kaygı belirtileri ve psikosomatik belirtiler aleksitimi ile eşzamanlı görülebilmektedir. Yaş ilerledikçe belirtilerin arttığı, doğu kültürlerinde ve erkeklerde aleksitimi görülme sıklığının kadınlara oranla daha yüksek olduğu saptanmıştır.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.