Kişinin yediği yiyeceğin vücudun pH değerini değiştireceği düşüncesine dayanır. Bütün yaşamsal olayların ve hastalıkların vücudun pH değerine bağlı olduğunu ve bu değerin de yediğimiz yiyeceklerin mineral yoğunluğuna göre değiştiğini savunur. Alkali diyet sebzeler, meyveler ve işlenmemiş bitkisel kaynaklı proteinlerin idrarı daha alkali yaptığını böylelikle daha sağlıklı hücreler oluştuğunu ve esansiyel minerallerin dengelendiğini savunur.
Yiyecekleri enerji eldesi için kullandığımızda metabolize edilmesi sonucu bir atık ortaya çıkar bu atığın asidik veya alkali olmasının vücut ph’sını değiştirdiği savunulur. Alkali diyette vücut pH’ının alkali olması istenir ve bunu sağlayacak yiyecekler sebze, meyve, tohumlar ve bakliyatlar olarak gösterilir. Nötr yiyecekler doğal yağlar nişasta ve şekeri içerir ve ph’ı etkilemez. Asidik yiyecekler ise et, balık, şarküteri, yumurta, süt ürünleri, tahıllar ve alkol olarak özetlenebilir ve kan pH’sını asidik yapar. Bu diyete göre yenilenin %80’i alkali, %20’si asidik olabilir.
Vücudun pH’sı her zaman hafif alkali yöndedir ve 7.35 ile 7.45 arasında değişir. Sadece çok ciddi durumlarda bu değer değişir ve bu durumlarda yiyeceklerle bunu değiştirmemiz pek mümkün değildir. Bu durumda bunu dengelemek için birçok asit –baz mekanizması vardır ve buna asit-baz homeostazisi denir. Bu vücudun savunma mekanizmalarından biridir. Fakat yediğimiz yiyecekler sadece idrar pH’sını değiştirebilir. Vücudun kan pH’sını yediğimiz yiyeceklerle değiştiremeyiz.
Çoğu alkali diyetle ilgilenen kişiler uygun pH sağlanamadığında alkali minerallerin diyetle alınan yiyeceklerin yarattığı asiditeyi önlemekte kullanılacağına inanır. Fakat böbreklerin oluşturduğu bikarbonatla bu asitlik nötralize edilir.
Avantajları
Herhangi bir besin grubunu sınırlamaması
Sebze ve meyveden zengin bir beslenme planı olması
İşlenmiş yiyeceklerde uzak durulması
Dezavantajları
Diyeti destekleyen hiçbir güvenilir bilimsel kaynak olmaması
Dna, yağ asitleri, aminoasitler gibi yaşamsal asitlerin gerekliliği
Süt ürünleri, et, yumurta gibi kaliteli proteinlerin diyette azalması
Uygulanmasının sağlık açısından riskli olması
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.