Alzheimer gibi hastalıklarda yetersiz beslenme davranışsal semptomları artırabilir. Alzheimer’ın orta evrelerinde dikkat dağıtıcı, birden fazla seçenek ve algı, tat, koku değişiklikleri yemeyi zorlaştırabilir:
Yemek zamanlarını sakin ve rahat hale getirin. Dikkat dağıtan şeyleri ortadan kaldırın!
Örneğin: tv gibi
Masa düzenini basit tutun.
Kişinin kafasını karıştırabilecek desenli tabaklardan, masa örtülerinden ve servis altlıklarından kaçının. Tabakları bir masa örtüsü veya servis altlığı ile kontrast oluşturmak için renk kullanmak, kişinin yemeği tabak veya masadan ayırt etmesini kolaylaştırabilir. Karışıklığı önlemek için sadece yemek için gerekli gereçleri sağlayın.
Yiyecekleri tabaktan ayırt edin.
Görsel ve uzamsal yeteneklerdeki değişiklikler, demansı olan birinin yiyecekleri tabaktan veya tabağı masadan ayırt etmesini zorlaştırabilir. Zıt renkli bir servis altlığı ile beyaz tabaklar veya kaseler kullanmak yardımcı olabilir.
Yiyecek sıcaklığını kontrol edin.
Demanslı biri, bir şeyin yiyip içmek için çok sıcak olup olmadığını anlayamayabilir. Servis yapmadan önce daima yiyecek ve içeceklerin sıcaklığını test edin.
Bir seferde bir yiyecek sunun.
Kişi tabağındaki yiyecekler arasında karar veremeyebilir. Bir seferde yalnızca bir veya iki öğe servis edin. Örneğin, ana yemeğin ardından patates püresi servis edilebilir.
Yiyecek tercihlerinde esnek olun.
Kişinin aniden belirli yiyecek tercihleri geliştirmesi veya geçmişte beğendiği yiyecekleri reddetmesi mümkündür.
Yemek için bolca zaman tanıyın.
Kişinin bitirmesinin bir saat veya daha fazla sürebileceğini unutmayın.
Birlikte yemek yiyin.
Kişiye başkalarıyla yemek yeme fırsatı verin. Yemek zamanlarında sosyalleşmek, yemek yemeyi teşvik edebilir. Kişinin ne zaman yediğini veya yiyip yemediğini hatırlamayabileceğini unutmayın.
Alzheimer Hastalığının ilerleyen aşamalarında kişiler besinlere ilgilerini kaybederek ne zaman, nasıl, ne kadar yediklerini farkına varamamaktadır. Daha iyi beslenme için dikkat edilmesi gereken öneriler şöyle sıralanmıştır:
-Kahvaltı ilk öğün olduğu için daha büyük porsiyonlar sunulabilir.
-Gün içindeki öğünler küçük porsiyonlar halinde servis edilebilir.
-Her gün aynı saatlerde yemek verilebilir.
-Televizyon gibi dikkat edici öğelerin bulunmadığı sessiz bir yemek ortamı hazırlanabilir.
-Ana ve ara öğünler arasındaki denge sağlanmalı, gerekirse bakım veren kişi buzdolabı ya da besinlerin muhafaza edildiği çekmeceleri kilitlemelidir.
-Ağız ve diş sağlığı problemleri yemek yemeyi zorlaştırabilir. Kısa zamanda tedavi edilmelidir.
-Eğer kişi kilo kaybediyorsa;
Yiyecekleri tabakta sunmaya özen gösterin.
Her seferinde, yalnızca bir çeşit besin servis edin.
Yiyeceklerle, tabakların renkleri arasında kontrastlık yakalayarak kişinin, yiyeceğin rengini fark etmesini sağlayın. Renkli tabaklar kullanın.
Birden fazla araç-gereç karışıklığa sebep oluyorsa, yalnızca kaşık/çatal kullanın.
Kişi tabaktan yemek almakta zorlanıyorsa, kişinin üzerine yemek dökülmemesi için koruyucu örtü kullanın.
Tabağın tek bir tarafından yemek yeniyorsa tabağı kendi etrafında çevirin.
-Eğer kişi yemek için yardıma ihtiyaç duyuyorsa;
Bir kerede küçük miktarlar verin.
Kişi için besini veya yiyeceği tanımlayın.
Yanına oturarak kişiye yardımcı olun.
Sevdiği besinlere göre örneğin; tatlı seven bir Alzheimer hastasına bir ısırık yemesi gerekenden bir ısırık ise tatlıdan vererek yemek için teşvik edin.
Başka bir yiyecek sunmadan önce yuttuğundan kesin emin olun.
“Finger food” yani elle yenebilecek lokmalık yiyecekler tercih edebilirsiniz: küçük tavuk parçaları, meyveler, küçük sandviçler
Yemeyi kolaylaştırmak için yiyecekleri olağan en küçük parçalara ayırınız.
Yoğurt, muz, avokado gibi yumuşak besinleri tüketilebilir.
Sıcak, soğuk, oda sıcaklığı gibi farklı sıcaklardan hangisi daha içilebilir geliyorsa kişiye göre ayarlanmalı.
Acele etmeden çiğnemek ve yutmak için zaman tanıyın.
Geriatri Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.