Birçok kronik hastalığın oluşmasında altta yatan ana nedenin inflamasyon olduğu kabul edilmektedir. Vücudun kendisini hastalıklardan ve yaralardan korumak için verdiği tepkilere ve iyileşmesi için gerçekleştirdiği doğal sürece inflamasyon denir. Vücutta inflamasyon sinyallerini gördüğümüz anda hastalık çoktan başlamıştır ve bizim hedefimiz hastalık başlamadan ona müdahale etmektir. İnflamasyona, kötü beslenme alışkanlıkları, yaşam tarzı, stres gibi etkenler neden olabilir. Antiinflamatuar yani inflamasyon karşıtı beslenme ve yaşam tarzı değişikliği ile vücuttaki inflamasyonu azaltıp, kronik hastalıkların oluşmasının önüne geçebiliriz. Bu bilgiler ışığında bilimsel olarak da kanıtlanmış ‘‘antiinflamatuar diyet’’ terimi ortaya çıkmıştır.
Antiinflamatuar diyet, besinlerin yalnızca kalorileriyle değil kaliteleriyle de ilgilenir. Ayrıca sadece kilo kaybına odaklı bir diyet modeli olmayıp bunun yanında bireyin genel sağlık durumunu, altta yatan hastalıklarını da ele alır. Bu yönüyle diğer diyetlere göre farkını ortaya koyar. Antiinflamatuar diyette vücutta inflamasyona neden olan besinlerden kaçınmak (trans yağ, doymuş yağ, rafine karbonhidratlar, şeker ve şekerli besinler, gazlı içecekler, işlenmiş et, alkol vb), antiinflamatuar özellik gösteren besinleri (meyveler, tam tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kuruyemişler, zencefil, zerdeçal, sarımsak vb) beslenmeye dahil etmek gerekir. Bunu yaparken mutlaka bireye özgü bir beslenme planı oluşturulmalıdır. Bireyin hastalığına uygun, kullandığı ilaçları da göz önünde bulundurarak, ulaşabileceği ve hayat boyu kolaylıkla sürdürebileceği bir beslenme planı düzenlenmelidir.
Antiinflamatuar diyet, her öğünde sağlıklı karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin sağlandığı, yeterli düzeyde vitamin-mineral, diyet lifi ve suyun tüketildiği, antiinflamatuar özellikteki besinlerin özellikle de fitokimyasalların yer aldığı bir beslenme planıdır.
Antiinflamatuar özellikteki besinlere birkaç örnek verecek olursak;
Tam tahıllar,
Balık (omega-3, EPA-DHA),
Çilek, böğürtlen, kiraz gibi kırmızı meyveler,
Koyu yeşil yapraklı sebzeler,
Kuruyemişler,
Soya,
Zencefil,
Zerdeçal,
Karanfil,
Sarımsak,
Soğan,
Zeytinyağı,
Deve dikeni,
Kakao,
Mantar,
Avokado,
Hibiskus,
Isırgan otu vb besinlerdir.
Hastalıkların önlenmesinde ilk basamağın sağlıklı beslenme olduğunu unutmamalı, beslenmenin düzeltilmesinin yanında yaşam tarzı değişiklikleri, fiziksel aktivite, uyku düzeni, stres yönetimi gibi faktörlerin de etkili olduğu unutulmamalıdır. Antiinflamatuar diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlıklı bir yaşamın sırrını çözebiliriz.
Online Randevu Almak İçin Tıklayınız.