Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Popüler Diyetler 02 Temmuz 2018
Atkins Diyeti
Dr. Atkins artan fazla kilolu ve obez insanların sayısının rafine un ve şekerden kaynaklandığını düşünerek karbonhidrat açısından düşük, protein ve sağlıklı yağlar açısından yüksek Atkins diyetini geliştirdi. Diyetin mekanizması karbonhidratların kısıtlanmasıyla glikojen depolarının azalması ve yağları enerji eldesinde kullanılmasıdır. Diyet planı genelde 1:1 oranında karbonhidrat ve proteine dayanır. Yüksek yağlı yiyecekler: tereyağı, krema gibi, sebzeler ve yüksek proteinli yiyecekler; tavuk, et, balık gibi yiyecekler dahil olurken kek büskivi gibi bütün tatlı yiyecekler ve karbonhidrattan zengin ekmek, makarna, patates, kahvaltılık gevrek gibi yiyecekler ilk ayda diyetten elimine edilir, daha sonra seviyeli bir şekilde ilave edilebilir. Atkins diyeti çoğu zaman ketojenik diyetle benze gösterilir, ketojenik diyeti daha serbest bir varyasyonudur. Klasik ketojenik diyet, bir nörolojik hastalık olan ve özellikle çocuklarda tedavisi zor olan epilepsi hastalığının tedavisinde kullanılır ve büyük önem taşır.
 
40 çocuk epilepsi hastasıyla gerçekleştirilen klasik ketojenik diyet ve Atkins diyetini karşılaştıran bir çalışmada 20 katılımcı Atkins diyeti ve diğer 20 katılımcı da klasik ketojenik diyet uyguladı. Sonuçlar karşılaştırıldığında tedavilere verilen cevabın %50’den fazla olduğu görüldü. Diyet tedavisinin 1., 2. ve 3. ayları sonunda ketojenik diyette %55, %30, %70 cevap sağlanırken, Atkins diyeti uygulayan grupta da sırasıyla %50, %65, %70 oranlarında iyileşme görülmüştür. Çalışma sonucunda iki diyetin de birbirine benzer yanıt verdiği sonucuna varılmıştır.
 
Atkins diyetinin aynı zamanda obezite ve kardiyovasküler riski de azalttığı belirtilmektedir.  Ancak, bu çalışmalar az sayıda kişi üzerinde uygulandığı için kardiyovasküler etkilerini belirleyebilmek için daha çok çalışma yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
 
Dukan diyetinde olduğu gibi Atkins diyeti de 4 aşamada uygulanmaktadır.
 
1.asama: Kilo kaybı evresi olduğu savunulmaktadır. Protein ve yağ kaynağı besinlere diyette yer verilirken, sebze içeriğindeki karbonhidratlardan sadece 20 gram tüketimine izin verilmektedir.
 
2.aşama: İlk aşamada yasaklanan yiyecekleri (karbonhidratları) diyetinize kilo vermeye devam edebilecek miktarda eklenmektedir.
 
3.aşama: Son birkaç kilo kalana kadar bu şekilde devam edilirmektedir.
 
4.aşama: Düşük karbonhidratlı kilo koruma evresidir.
 
Avantajları
 
Kalori ve sıvı kısıtlaması olmaması
 
Kilo kaybı sağlaması
 
Dezavantajları
 
Kolesterol artışı
 
Artmış keton miktarı
 
Ketozis dolayısıyla bulantı, halsizlik, su ve besin alımının azalması
 
Tüketilen besinlerin vitamin ve minerallerden fakir olması sebebiyle besin öğesi eksikliğine sebep olması
 
Konstipasyon
 
 
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 

Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1