Soğan, ülkemizde hem sebze hem de et yemeklerinin vazgeçilmez bir malzemesidir. Bağışıklığı desteklediği için sarımsak ile birlikte özellikle kış aylarında fazlaca tüketilmektedir. Çocuklar ve bebekler çiğ soğan tadını pek sevmeseler de pişmiş şekilde yemeklerin içinde ayırt etmeleri pek mümkün değildir. Soğangiller geniş bir sebze ailesidir ancak ülkemizde en çok kuru soğan, taze soğan ve mor soğan tüketilmektedir.
Soğanın lif ve antioksidan içeriği çok zengindir. Buna ek olarak potasyum ve C vitamini de içermektedir. Bu bilgilerin hepsi sadece kuru soğan için değil, mor soğan ve taze soğan için de geçerlidir.
Diş çıkaran bebişler için tavsiye; yeşil yani taze soğanın sapları diş çıkaran bebekler için birebirdir. Damak kaşımada ve ağrıyı uyuşturmada etkili olduğu için bebeğinize gözetim altında yeşil soğan sapı verebilirsiniz.
Soğan çiğ tüketildiğinde gaz yapabilir. Bu nedenle 8.ayda ilk olarak pişirlmiş soğan ilerleyen aylarda ise çiğ soğan vermeniz daha güvenli olacaktır. Mor soğan diğerlerine göre daha acı olduğu için bebişlere pek yedirmesek daha iyi olabilir.
Soğan bebeklere 8. aydan itibaren verilebilir.
Soğanın 100 gramı için besin değerleri şu şekildedir.
Su |
89,1 gr |
Enerji |
40 kkal |
Protein |
1,1 gr |
Yağ |
0,1 gr |
Karbonhidrat |
9,34 gr |
Lif |
1,7 gr |
Tamamlayıcı beslenme süresince üç gün kuralını uygulamak çok önemlidir. Bu nedenle üç gün kuralını mutlaka takip edin.
Anne&Çocuk Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.