Beden Dismorfik Bozukluğu olarak da isimlendirilen Beden Algısı Bozukluğu ve belirtileri, günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla sıklıkla gözlemlenebilir hale gelmiştir. Bireylerin dış görünüşleri ile ilgili takıntılarının artmasıyla zihinsel uğraşın psikolojik bir bozukluk hali almasıdır. Beden algısı bozukluğu olan kişiler, dış görünüşü ile ilgili kusurları olduğuna dair bir inanç geliştirerek görünümleri ile ilgili aşırı endişe duyarlar.
Sık sık aynaya bakma, görünümünden hoşnut olmama ve sürekli olarak bunu düşünme halindedirler. Kişi, rahatsız olduğu bölgeyi örtmeye çalışmakta, bedeni ve dış görünüşünden yoğun derecede rahatsızlık duymaktadır. Aynı zamanda, vücutlarında beğenmedikleri bölgelere cerrahi müdahaleler için çok sık operasyon geçirme eğiliminde olup buna rağmen memnuniyetsizlikleri sürmektedir.
Beden Algısı Bozukluğu, yalnızca kişinin kendisini değil iş hayatını ve ilişkilerini de olumsuz anlamda etkileyerek depresyon, kaygı ya da yeme bozuklukları için de zemin oluşturabilmektedir. Kişinin yaşadığı kusurlara dair kaygıları çoğunlukla aşırıdır. Bunun sebebinin ise kusurların başkaları tarafından algılanamayan basit kusurlar olmasıdır. Kusurların onayını almak için sıkça sorular sorubilmektedirler. Kendilerini sık sık başkaları ile karşılaştırma eğilimindedirler.
Genel toplumda görülme sıklığı %2, genç erişkin veya öğrencilerde ise %12-13 değerlerindedir. Etiyolojisine bakıldığında ise genetik–nörobiyolojik, gelişimsel sebepleri bulunabilmektedir. Aynı zamanda, batı kültüründeki zayıflık algısı son zamanlarda görülme sıklığını artırmıştır.
Vücut dismorfik bozukluğunda (BDB) cinsiyet farklılıklarını araştıran bir çalışma, BDB tanısı bulunan 93 kadın, 95 erkek olmak üzere toplamda 188 kişi katılım sağlamıştır. Sonuçlara bakıldığında, erkekler ve kadınların majör depresyon oranları da dahil olmak üzere incelenen çoğu değişken açısından önemli ölçüde farklılık göstermediği bulunmuş, ancak kadınların daha çok ağırlıkları ile meşgul olma, ciltlerini toparlama, makyaj yapma ve bulimia nervoza komorbiditesine sahip olma olasılıkları daha yüksektir. Erkeklerin ise vücut yapısı ve saç inceltme ile meşgul olma, kamuflaj için şapka kullanma, evlenmemiş olma, alkol kötüye kullanımı veya bağımlılığı olması daha olası bulunmuştur.
Aynı zamanda, erkeklerin psikiyatrik olmayan tıbbi ve cerrahi tedavi arama olasılığı kadınlar kadar yüksek olsa da, kadınların bu tür bir tedavi alma olasılığı daha yüksekti. Bununla birlikte erkeklerin estetik ameliyat olma olasılığı kadınlar kadardı. BDB'nin klinik özellikleri kadınlarda ve erkeklerde oldukça benzer görünse de bazı farklılıklar bulunmakta olup kültürel normların ve değerlerin BDB semptomlarının içeriğini etkileyebileceği düşünülmektedir.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.