Beslenmenizin yorgunluğunuzu etkileyebileceğini biliyor muydunuz? Çeşitliliği yüksek, taze gıda içeren, besin öğeleri açısından zengin diyetler, yorgunluk hissini azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı şekilde beyaz unlu, yüksek yağlı ve şekerli besinler içeren diyetler veya yetersiz besin alımı insanlarda yorgunluğu artırabilir.
İnsanların enerjik veya yorgun hissetmelerini, gün içinde tüketilen yiyeceklerin ve içeceklerin çeşitleri, tüketim zamanları, porsiyon büyüklükleri etkiler. Gün boyunca küçük porsiyonlarda ve daha sık yemek, vücudun düzenli olarak enerji almasını sağlar ve kilo vermeye yardımcı olabilir.
Yorgunluğa iyi gelen besinler arasında muz, yulaf, yumurta, avokado, badem, ıspanak, hurma sayılabilir.
İşte yorgunluğunuzu azaltmak için beslenmenizde düzeltebileceğiniz 5 öneri!:
1. İşlenmemiş gıdalar
Hızlı ve pratik olmalarına rağmen fast food, paketli yiyecekler, poğaça-açma gibi hamur işleri, asitli içecekler, hazır meyve suları, rafine şekerli ve lif içeriği olmayan gıdaların besin değeri düşüktür. Ayrıca koruyucu ve katkı maddeleri, sodyum, trans yağ ve yapay bileşenlerden zengindir. Kan şekerini hızla yükselterek anlık doyum sağlasalar da sonrasında daha çabuk acıkmaya sebep olurlar. Ani kan şekeri oynamaları yorgunluğa sebep olur. Bunlar yerine tam tahıllı, çavdarlı yiyecekler, kuru baklagiller, bulgur, karabuğday, esmer pirinç tercih edilebilir.
2. Kafeinsiz içecekler
Kafein ölçülü tüketildiğinde bazı sağlık yararları gösterir. Ancak fazla kafein tüketimi, zaman içerisinde yorgunluk, sinirlilik, uykusuzluk, anksiyete gibi sorunlara neden olur. Şekersiz kahve tüketiminde günlük kafein alımı 400 mg’ı aşmamalıdır. Günlük, 3-4 fincan kahveden fazlası tüketilmemelidir.
3. Kuru yemişler
Fındık, fıstık, badem, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve yağlı tohumlar açlık durumlarında açlığınızı bastırmak ve sonraki öğüne kadar enerji sağlamak için faydalı seçeneklerdir. Tuzsuz ve kavrulmamış olarak çiğ şekilde tüketilmelidir. Günde 1-2 avuç kadar (20-40 g) tüketilebilir. Yüksek miktar ve sıklıkta tüketmek kilo aldırabilir!
4. Su
Vücudun optimal çalışması ve enerji üretim süreçleri için su olmazsa olmazdır. Kilogram başına 30-35 ml sıvı tüketilmelidir.
5. Vitamin ve mineral
Vitamin ve minerallerin yeterli olarak sağlanması için mevsimsel beslenme çok önemlidir. Mevsiminde ve taze olarak tüketilen sebze ve meyvelerin besin değerleri ve antioksidan kapasiteleri fazladır. Yüksek antioksidan seviyesi yorgunluğu azaltır. Beslenme ile gerekli vitamin ve mineraller karşılanamadığında yorgunluk artabilir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak gerekli tahliller yapılmalı ve gerekli durumlarda doktorun önerdiği takviyeler düzenli kullanılmalıdır.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.