Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk ve Ergen Beslenmesi 20 Kasım 2013
Çocuğunuzun Geleceğini Sağlıkla Besleyin

Obezite basta olmak üzere diyabet (seker hastaligi), kalp hastaliklari, kanser, böbrek hastaliklari gibi hayat süresini ve kalitesini ciddi bir sekilde bozan kronik hastaliklarin temeli çocukluk döneminde atilmaktadir. Bu dönemde vücutta hem yag hücre sayisi hem de bu hücrelerin tasiyabildigi yag miktari artmaktadir. Buna bagli metabolik degisikliklere, yetersiz fiziksel aktivite, dengesiz yasam kosullari, olumsuz çevre kosullari da eklenince saglikli olabilmek imkansiz gibi gözükmektedir.

Okul kuşkusuz çocugunuzun saglikli beslenip büyümesinin sürdürülmesinde en etkili çevresel kosullardan birisidir. Evde çocugunuza kazandirdiginiz aliskanliklar okulda çocugunuzun sosyallesmesiyle paralel olarak ögretmenlerinin, arkadaslarinin beslenme aliskanliklariyla degisime ugrayabilir. Çocuklarin çogunda bu degisimlerin normal oldugu unutulmamalidir.

Iste size çocugunuzun ev ve okuldaki beslenme aliskanliklarini kontrol edebilecek bazi öneriler:

  • Çocuklariniz için saglikli tabaklar yaratabilirsiniz. Çocugunuza her ögün 4 temel besin grubunu (süt ve süt ürünleri, et-kurubaklagil-yumurta, sebze-meyve ve tahillar) içeren tabaklar hazirlayarak saglikli beslenmesine katkida bulunabilirsiniz. Örnegin; köfteli makarna, sebze yemegi veya salata, ayran ya da yogurt içeren bir aksam menüsü çocuklar tarafindan afiyetle yenilebilir.

 

  • Saglikli ara ögünler çocuklar için önemlidir. Optimal büyüme ve gelisme için yeterli enerji alimi önemlidir. Uzun süren açliktan çocuklarinizi korumak için okulda tüketime uygun, pratik ara ögünler verin. Örnegin; 1-2 porsiyon meyve, 1 avuç ceviz, 1 bardak organik ve seker ilavesiz meyve suyu, küçük bir sandviç, evde yapilmis pogaça veya 1 dilim üzümlü, cevizli kek gibi. Ara ögün tüketme aliskanligi yetiskinlerde oldugu gibi çocuklarda da abur cubur tüketimini önler.

 

  • Çocugunuza kahvaltinin önemini anlatin. Yapilan çalismalarda kahvalti yapan çocuklarin okulda ki basarisinin daha iyi oldugunu, sayisal zekasinin gelistirdigini, kendini daha az yorgun hissettigini, kas fonksiyonlarinin daha iyi oldugunu, konsantrasyon yeteneginin gelistigini gibi bir çok faydasini gösterilmistir. Buna ilaveten kahvalti yapan çocuklar daha saglikli besin seçimi yapabilir. Kahvalti sofrasinda kaliteli protein kaynagi yumurtayi mutlaka eksik etmeyin.

 

  • Çocugunuzun okul menüsünü mutlaka gözden geçirin. Eger çocugunuzun okulunda yemek çikiyorsa, bir gün öncesinden çocugunuzun neler yiyecegine bakip, eksik kalan besin gruplarindan aksam yemegi için hazirlayabilirsiniz.

 

  • Çocugunuz daha önce tüketmedigi yiyeceklerle tanisabilir. Çocugunuza yeni yiyecekleri tanimasi için sans verin. Çocuklar için yasak olan yiyecekler her zamana daha ilgi çekicidir. Bu nedenle farkli besinleri denetip, çocugunuza sagligi için olan yararlarini veya zararlarini anlatarak besinler hakkinda fikir sahibi olmasina firsat taniyin.

 

  • Çocuklar izleyerek ögrenirler. Okulda ögretmen, arkadaslarini; evde ailelerini, televizyonu takip ederek besinleri daha kolay kabul ya da reddederler. Bu nedenle aile sofrasinda onlara örnek olun. Annesinin ya da babasinin reddettigi bir besini çocugunuzun israrla tüketmemek istemesi aslinda ne kadar dogal degil mi?

 

  • Çocuklar da tipki yetiskinler gibi saglikli beslenmenin ve fiziksel aktivitenin sagliklari için önemli oldugunu bilmektedir. Ögretmenlerin veya ailelerin görevi çocuklarin besin seçimlerini sagliklarina uygun bir sekilde yapabilmesini desteklemektir. 

 

  • Çocugunuzun yemeyi reddettigi besinleri daha küçük porsiyonlarla servis edin. Çocuklar için küçük bir porsiyon yemek, büyük bir porsiyon yemekten her zaman daha ilgi çekicidir.

 

  • Çocuklarinizin yemekten sizler kadar fazla yiyemeyecegini unutmayin. Kendi porsiyonlarini ayarlamalari için sans taniyin.

 

  • Çocukluk döneminde bazi besinlerin tüketimi pek sevilmeyebilir. Çocugunuza israrci olmak yerine besinleri farkli sekillerde servis edebilirsiniz. Örnegin, süt içmeyi reddeden çocuga sütlü tatli, yogurtlu çorbalar; sebze yemegini reddeden çocuga çig sebzeler, firinda pisirilmis sebze ograten ya da sebzeli krep gibi yemekler genellikle tüketilir.

 

  • Çocuklariniza mutlaka beslenme egitimi verin. Besinler ve büyüme-gelismedeki önemi konusunda çocuklariniza hikayeler anlatabilirsiniz. Anne-baba, ögretmen ve eger çocugunuzun uyumunu yeterli bulmuyorsaniz beslenme uzmanina basvurarak çocugunuza beslenme bilinci kazandirabilirsiniz.

 

  • Çocugunuzun boy ve vücut agirligindaki gelisimlerini takip edin. Düzenli takip ile malnutrisyon (kötü beslenme) ve obeziteye karsi önlem alabilir; çocugunuzun bir yetiskin olusunu saglikli günlerle paylasabilirsiniz.

 

Çocuk Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1