Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk ve Ergen Beslenmesi 23 Haziran 2020
Çocuklarda D Vitamini Eksikliği, Raşitizm ve Tedavisi
D vitamini eksikliği hem ülkemizde hem de dünyada en sık görülen sağlık problemlerinden biridir. Hatta ülkemizde tüm yaş gruplarında eksikliğine en çok rastlanan öğe D vitaminidir.
D vitamini vücudun işleyişi ve büyüme &gelişme için çok önemlidir bu sebeple çocukluk çağında görülen D vitamini eksikliği ilerleyen yaşlarda daha büyük sorunlara yol açmaktadır.
 
D vitamini eksikliği tanısı kan tahlili ile konulmaktadır ancak eksikliğinde görülen bazı belirtiler ile bu durumu anlayabilirsiniz.
 
D vitamini yetersizliğinin aşamaları
25(OH)D  < 20 ng/mL ise D vitamini eksikliği
25(OH)D = 21 - 29 ng/mL ise D vitamini yetersizliği
25(OH)D > 30 ng/mL ise yeterli
25(OH)D > 150 ng/mL ise D vitamini fazlalığı (toksik bir durumdur.)
 
Çocuğunuzda D vitamini eksikliğini fark edebileceğiniz durumlar;
  • Çok sık hasta oluyorsa,
  • Sürekli yorgun ve halsizse, 
  • Kemik ağrıları oluyorsa,
  • Neşesiz ve depresifse,
  • Yaraları ve izleri geç iyileşiyorsa,
  • Uzaması yavaşladıysa veya yaşıtlarından daha kısaysa,
  • Dişleri yumuşaksa ve sık sık çürüyorsa çocuğunuzda D vitamini eksikliğinden şüphelenebilirsiniz. Bu durumda kesin tanı için kan tahlili yaptırmanız gerekmektedir.
 
Çocuklarda D vitamini eksikliğinin yarattığı en büyük sorun Raşitizm (riketsi)'dir. Kemiklerin olması gerekenden çok yumuşak olması ve büyümenin durmasıdır. En çok 6-36 aylık çocuklarda görülmektedir. Çocuğunuz yürümeye ve fiziksel aktiviteye karşı isteksizse, bacakları düz değil çarpıksa, dişleri yaşıtlarına göre geç çıkıyorsa, boyu yaşıtlarına göre kısaysa hemen bir çocuk doktoruna danışmanızı tavsiye ederiz. Sonrasında D vitamini desteği ve bir beslenme uzmanı ile D vitamini, kalsiyum ve fosfordan dengeli bir beslenme örüntüsü çizilmelidir. Raşitizmin tek tedavisi eksik olan bileşenleri tamamlamak ve bunun devamlılığını sağlamaktır.
 
Yaş gruplarına göre D vitamini gereksinimi
0-2 yaş: 400 IU/ gün
2-70 yaş: 600 IU / gün
>70 yaş: 800 IU/ gün
Gebe ve emziren: 600 IU/gün
 
D vitaminini Kaynakları
D vitaminin en iyi kaynağı Güneş'tir. Güneşli bir günde kısa kollu t shirt ile yürüyüş yapmanız veya balkonda avuçlarınızı ve kolunuzun iç kısmını güneşe görecek şekilde 15-20 dk güneşlenmeniz D vitamini alımınızı destekleyecektir.
D vitaminin besinler kaynakları olarak yağlı somon balığı, morina balığı karaciğer yağı, yumurta sarısı ve D vitamini  ile zenginleştirilmiş süt ürünleri sayılabilir. Ancak D vitamini bu besinlerde bile kısıtlı bulunmaktadır ve ihtiyacınızın tamamını bu besinlerde karşılamanız mümkün değildir. Bu sebeple doktor veya diyetisyeninizin kontrolünde mutlaka D vitamini kullanmalısınız.
 
 
Çocuk diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
 
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1