Çocuklarda Demir eksikliği ülkemizde görülen çok yaygın problemlerden biridir. Demir eksikliği bir kansızlık türüdür yani kandaki Demir düzeyinin olması gerekenden düşük olmasıdır. Demir eksikliği beraberinde farklı birçok problemi de getirmektedir.
Eksikliğinde çocuklarda;
Algılama ve öğrenmede gerilik, motor becerilerin zayıflaması, kas güçsüzlükleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması, halsizlik, yorgunluk, soluk beniz, zayıf çocukların kilo alamaması, kilolu çocukların zayıflayamaması, baş ağrısı, üşümek, özellikle el ve ayakların ısınmaması gibi belirtiler görülür.
Demirden zengin besinler
Kırmızı et, beyaz et, yumurta sarısı, nohut, ıspanak, kuru üzüm başta olmak üzere kuru meyveler, kabak çekirdeği, ton balığı ve kabuklu patates demirden zengindir.
Çocuklarda günlük demir ihtiyacı;
7-11 ay: 11 mg/gün
1-6 yaş: 7 mg/ gün
7-11 yaş: 11 mg/gün
11 yaş ve üzeri erkek: 11 mg/gün
12-17 yaş (kadın): 13 mg/gün
18-70 yaş (kadın): 11-16 mg/gün (menopoz öncesi 16 mg/güm, menopoz sonrası 11 mg/gün)
Gebe ve emziren: 16 mg/gün
Demirin emilimi yüksek olan formu hayvansal kaynaklarda bulunmaktadır. Eğer çocuğunuz çok fazla et yemiyorsa siz demir ihtiyacın iki katı gibi düşünebilirsiniz.
Buna ek olarak ergenliğe girmiş kızlarda regl dönemlerinde kan kaybettikleri için demir eksikliği çok daha sık görülmektedir.
Demir emilimini artırmak için C vitamini kaynağı besinler ile beraber tüketmenizi tavsiye ederiz. C vitamini kaynağı besinlere turunçgiller ve kırmızı biber örnek olarak verilebilir.
Süt ve süt ürünleri, beslenme uzmanı kontrolünde tüketilmelidir ve demir içeren öğünler arasında 2-3 saat beklenmelidir.
Haftada en az 3-4 kere kırmızı et tüketilmelidir.
Demir eksikliğinin farklı birçok sebebi olabilir. Çocuklarda ve gençlerde hassas bir durum olduğu için bireysel bir beslenme programı izlenmelidir.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.