Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk ve Ergen Beslenmesi 10 Eylül 2019
Çocuklarda Obezite ve Psikoloji

Toplumumuzda obezite sıklığı tüm yaş gruplarında günden güne artmaktadır. Fakat şüphesiz ki bu durumdan en çok etkilenenler çocuklar ve gençlerdir. Çocukluk çağı obezitesi ve psikoloji arasında güçlü bir bağ vardır. Çoğu zaman bu bağ kısır döngü şeklinde ilerler. Psikolojisi daha hassas olan çocuklarda obezite diğer yaşıtlarına göre daha sık görülmektedir.

 

Çocuğunuzun yetişkinlik döneminde kilo problemi yaşayıp yaşamamasının altında aslında bebekliğinden itibaren gelen davranışların önemli bir rolü olduğunu hatırlatmakta fayda var. Bu nedenle çocukluk döneminde psikolojinin obeziteye ve obezitenin de psikolojiye etkisini her iki yönüyle inceleyelim. 

 

Psikolojinin Çocukluk Çağı Obezitesi Üzerine Etkisi

 

  • Aile içinde mutlu ve huzurlu olmayan çocuklar ailelerinin dikkatini çekmek için hiç yemek yememe veya çok yeme gibi tepkisel davranışlar sergileyebilirler.
  • Okulda yaşıtları tarafından sürekli ezilen ve psikolojik/ fiziksel şiddete maruz kalan çocuklar kendilerini korumak ve başkalarının ondan korkması için bilerek kilo almaya çalışabilirler.
  • Düzgün iletişim kuramayan içine kapanık çocuklar yaşıtlarını kendisinden uzaklaştırmak için kilolu olmayı bir kalkan olarak kullanabilirler.
  • Evde beslenmesi düzgün olmayan bir bireyi taklit ederek sağlıksız beslenip kilo alabilirler.
  • Bebekliğinde ve süt çocukluğu döneminde özellikle anneanne ve babaanneleri tarafından doyduğu halde zorla yemek yedirilen çocuklar, doyduğu halde yemek yemeyi normal varsayarak hayatının ilerleyen döneminde ihtiyaçlarından fazla beslenerek kilo alabilirler.
  • Sporda yaşıtlarıyla aynı başarıyı gösteremeyen çocuklar, onları sürekli zorlayan ebeveynlerine ve spor öğretmenlerine karşı bahane olarak kullanmak için bilerek kilo alabilirler.
  • Çok fazla ekran karşısında kalan çocuklar, onların yaş kitlesini hedef alan reklamlardan fazla etkilenebilir ve gördükleri her sağlıksız besini yemek isteyebilirler. Dengesiz beslenmeye bağlı obezite oluşabilir.
  • Yasak olan besinler çocuklara daha çekici gelebilir ve bu yüzden ebeveynlerinin görmediği her fırsatta cips, kola gibi zararlı gıdaları tüketebilirler. Bu davranışın sonucunda obezitenin yanısıra beslenme bozuklukları da oluşabilir.

 

Çocukta Görülen Obezitenin Psikolojiye Etkisi

 

  • Ebeveynleri tarafından bilinçsizce yapılan aşırı kısıtlanmış diyetler çocukların psikolojisini olumsuz yönde etkiler ve ufak bir çikolata ile diyetlerinin dışına çıktıklarında suçluluk duygusu hissedebilirler ve özsaygıları azalır.
  • Kilosu utanılacak bir şeymiş gibi (özellikle toplum içinde) yüzüne vurulan çocuklar kendilerini değersiz ve yetersiz hissedebilirler. Bu da karakterin oturduğu yaşlarda istenilen bir durum değildir.
  • Şişman çocuklar çevrelerindeki diğer çocuklardan ''farklı'' oldukları için kendilerini yalnız ve dışlanmış hissederler.
  • Şişmanladıkları için hareketleri kısıtlanan çocuklar spor yapmak istemez, hantallaşır ve kendilerini olduğundan daha da şişman hissederler. Bu durum ileride beslenme bozukluklarına yol açabilir.

 

Çocuklar sağlıklı beslenmenin temellerini ailede atmaktadır. Çocukluk döneminde öğrenmenin yoğun ve kolay olduğu süreçte verilecek beslenme eğitimi, ailenin çocuğa örnek olması, yargılamadan yiyeceklerin sağlıkları üzerinde nasıl bir etkisi olacağının doğru bir şekilde anlatılması ile gelecekte oluşabilecek pek çok beslenme probleminin önüne geçilebilir.

 

Çocukluk Dönemi Beslenme Danışmanlığı için çocuk diyetisyenimizden randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için  Tıklayınız.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1