Gelelim en sık sorulan sorulardan birisine...
Zayıflama diyeti uyguladınız, diyetisyeniniz verdiği plana sadık kalmak sizin için ama zor ama koladı ve başardınız...
Şimdi sıra geldi verdiğiniz kiloları korumaya :)
Peki Kilo Koruma Diyeti nasıl olmalıdır? Kilo korumak için neler yapmalısınız?
Kiloyu korumanın yolu, protein, karbonhidrat, yağ dengesini iyi kurmak, egzersiz ve uyku düzenine dikkat etmekten geçer.
Kiloyu korumak vermekten daha zor olabiliyor, büyük çabalar sonunda ideal kiloya ulaşıp, diyet bitti diye düşünüp eski alışkanlıklara dönmek yapılan önemli hatalardan biridir.
Çok kısıtlı diyetler, yaşam tarzına uygun olmayan diyetleri sürdürmek zor olacaktır. Bireyin mutsuz olduğu ve sürdüremediği diyet programları sonrasında eski kötü beslenme düzenine geçmesiyle maalesef kaybedilen kiloların geri kazanılmasına neden olmaktadır. Diyet yaparken öğrenilenlerin yaşam tarzı haline getirilmesi önemlidir.
Hedef kilonuza ulaştığınızda, kalori alımını kademeli olarak artırmak gerekir. Bu konuda beslenme uzmanınızdan yardım almanız doğru olacaktır.
Kilo takibi kendinizi tartın, eğer fazlalık görüyorsanız vakit kaybetmeden yeme düzenini değiştirin. Yaptığınız hataları fark edip onlardan uzaklaşın.
Öğününüzde almanız gerekenden daha fazla kalori aldıysanız bunu dengeleyebilmelisiniz. O günün diğer öğününde veya ertesi gün daha hafif yiyecekleri tercih edebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. Egzersiz kilo kontrolü açısından size yardımcı olacaktır ve beden, zihin sağlığını da destekleyecektir.
Karbonhidrat alımına koruma döneminde de dikkat etmek gerekir. Rafine karbonhidratlardan yani şeker, beyaz un gibi uzak durmalı onun yerine kompleks karbonhidratlardan yani tam tahıllar, sebze-meyveler, kurubaklagillerden yararlanabilirsiniz.
Yağ türü ve miktarına yine dikkat edin. Katı yağlardan uzak durun, kızartma ve çok yağlı yemekler tüketmemeye çalışın.
Diyet yaparken öğrendiğiniz ve uyguladığınız sağlıklı pişirme tekniklerini uygulamaya devam edin.
Yiyecekleri sağlıklı olan alternatifleriyle değiştirin. Örneğin, canınız tatlı istediğinde şeker yerine bal, pekmez veya meyvenin kendisini kullanabilir ve porsiyon kontrolü yaparak tüketebilirsiniz.
Kas kütlenizi korumaya dikkat edin. Düzenli yapılan egzersizin yanında yeterli protein aldığınızdan da emin olun. Protein için çok fazla hayvansal kaynaklara yüklenmeyin, bitkisel protein kaynaklarını da içeren dengeli bir beslenme planı sürdürün.
Beslenmenizde çeşitlilik çok önemlidir. Tek bir besin grubuna ağırlık veren diyetlerden uzak durun. Et, süt-süt ürünleri, tahıllar, meyve-sebze, kuruyemişler, kurubaklagiller ile renkli ve çeşitli menüler planlayın.
Alışveriş yaparken besinlerin etiketini okuma alışkanlığı kazanın. İçeriğini bilmediğiniz ürünlerden uzak durun.
Bol su içmeye devam edin. Her gün almanız gereken su miktarını mutlaka tamamlayın.
Aşırı stres, iştahınızı uyararak kilo alma riskini artırabilir. O nedenle stres düzeyini de kontrol altında tutmanız faydalı olacaktır.
Yeterli uyku uyumanız da kilo kontrolünde etkili olacaktır.
Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.