Diyet lifi ya da diyet posası, vücut tarafından sindirilemeyen veya emilemeyen bir karbonhidrat türüdür. Lifler moleküllerine ayrılmayarak sindirilmeden vücuttan geçer. Böylelikle, vücutta kan şekerini düzenlemeye ve kan kolesterolünü kontrol altında tutmaya, kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Yetişkinlerin için günde 25-35 gram kadar lif almaları gerekir. Lif kaynakları olarak tam tahıllar, meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve kuru yemişler zengindir.
Lif Çeşitleri
1- Suda Çözünür Lif
Suda çözünen çözünür lif, suyu çeken ve jel oluşturan bir lif türüdür. Bu jel, sindirim sürecinin yavaşlamasına neden olarak uzun süre doygunluk sağlar. Bu sayede, kilo kaybı için faydalı olabilir. Ayrıca kan kolesterolünü ve glikoz seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Çözünür lif içeren yiyecekler arasında yulaf ezmesi, chia tohumları, fındık, fasulye, bezelye, mercimek, elma ve yaban mersini bulunur.
2- Suda Çözünmeyen Lifler
Suda çözünmeyen çözünmez lif, yiyeceklerin sindirim sisteminizden geçmesine yardım ederek sindirimi düzenlemeyi teşvik eder ve dışkı hacmini artırarak kabızlığı önlemeyi sağlar. Lifleri çözünmeyen yiyecekler arasında tam buğday ürünleri (özellikle buğday kepeği), kinoa, kahverengi pirinç, baklagiller, lahana, badem, ceviz, tohumlar, yapraklı yeşillikler ve armut gibi meyveler bulunur. Özellikle meyveler yenebiliyorsa kabukları ile tüketilmelidir.
Diyetisyenlerimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.