Diyet Tatlıların Vazgeçilmez Lezzeti: Hurma
Meyvelerin baş tacı hurma, lezzet ve sağlık faydaları nedeniyle formuna özen gösteren, sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen bireyler için diyet programlarında sıklıkla tercih ediliyor; tatlılarda sofra şekerinin yerini alıyor. Hurma, sindirim sisteminde kabızlık ya da ishali düzenleyici, kalp hastalıkları, anemi, osteoporoz, mide kanseri gibi pek çok hastalığı karşı da koruyucu yararları bulunuyor. Besin öğesi olarak çözünebilen lif, kalsiyum, sülfür, demir, potasyum, fosfor, manganez, bakır ve magnezyum gibi mineraller ile folat, B1, B2, B3, A, K vitaminlerinden zengindir. Hurmanın faydalarını şu şekilde;
İştahı Kontrol Ediyor:
Ramazan aylarında da soframızdan eksik olmayan ve orucun hurma tüketilerek açılması gün boyu düşen kan şekerinin yemeğe başlamadan önce yükselmesi sağlanır ve böylece iftar sofralarında iştah kontrolü sağlanarak aşırı beslenmenin önüne geçilir. Bununla birlikte, açlık durumunda tüketilen hurma yarım saat içerisinde enerji vererek, yorgunluk ve baş ağrısı ile savaşır.
Sindirim Sistemini Düzenliyor:
Sağlıklı bir beslenme programında diyet lifi, sindirimin düzenlenmesi, tokluk hissi sağlaması, bağırsaklardaki yararlı probiyotik bakterilerin beslenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça önemlidir. Yetişkin bireylerin sağlıklı sindirim sistemi için 25-30 gram diyet lifi alması gerekmektedir. Önemli bir lif kaynağı olan hurmanın 4 adeti ise 6 gram diyet lifi sağlayarak bağırsak sağlığını korumaktadır.
Kemik erimesinden koruyor:
Yaşlanma, hızlı kilo verme, menapoz dönemleri kemik ve kas kayıplarının artmasına neden olmaktadır. İleri yaş yetişkin bireyler, günde 3-4 orta büyüklükte hurma tüketerek kalsiyum, selenyum, manganez, bakır ve magnezyum gibi mineral içeriği nedeniyle osteoporoz riskinden korunur.
Göz sağlığını koruyor:
Hurmanın içeriğinde, göz sağlığı için en faydalı besin öğesi olan beta karoten bulunmaktadır. Bu faydalı içeriğiyle hurma, iyi bir görme fonksiyonunun sağlıyor, gece körlüğü ve katarak oluşum riskini azaltıyor.
Kansere karşı koruyucu:
Hurma meyvesinde polifenol yapısında doğal antioksidan etki gösteren tannin zenginidir. Tanenler, hücre yapısını koruyor; zararlı kanserojen bileşiklerin hücre yapısı olan DNA’ya zarar vermesini önleyerek kanserden korunmada etkili oluyor. Yapılan araştırmalar, hurma tüketiminin yaygın olduğu Arap ülkelerinde kanser görülme sıklığının Batı’lı ülkelerden daha düşük olduğunu gösteriyor.
Sinir sistemini besliyor:
Potasyumdan zengin olan hurma, sinir sistemi üzerinde beyin aktivite hızı ve dikkat üzerinde etkilidir. Özellikle dikkat gerektiren, yoğun işlerde çalışanlar ve öğrencilerin zihinsel performanslarını arttırmada yararlıdır. Hurmanın sinir sistemine faydası bununla kalmıyor. Farelerde yapılan deneylerde diyabetin yol açtığı sinir hasarlarının iyileştiği gösterilmiştir.
Kansızlıktan koruyor:
Ülkemizde görülen en önemli besin yetersizliklerinin başında demir eksikliği anemisi gelmektedir. Anemi, kilo artışı, iştahsızlık, yorgunluk, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi pek çok sağlık problemine neden oluyor. Demir eksikliği anemisinden korunmak için en sağlıklı ara öğün hurma, kuru üzüm, erik gibi meyvelerdir.
Diyet Tatlıların En Sağlıklısı Hurmalı Tarifler:
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yaşam tarzı olarak sürdürülmesinde en önemli davranış değişikliği, sevilen lezzetlerin sağlıklı besin içerikleriyle sağlıklı koşullarda hazırlanmasına bağlıdır. Ayrıca, dengeli beslenen ve düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmeyen aktif bireylerin haftada 1-2 kez beslenme programlarında sağlıklı tatlı alternatifleri de yer alabilir. Bu nedenle, son zamanlarda dondurma, pasta, kurabiye ve keklerde kullanılan hurmalı tatlı tarifleri, diyetlerde şekerin yerini alarak sağlığa yararlı oluyor.
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.