Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Popüler Diyetler 23 Haziran 2018
Dukan Diyeti
Pierre Dukan, 100 çeşit besini istenilen ölçüde yiyerek kalori saymadan ve açlık duymadan ve geri kazanım olmadan kilo kaybını vaat ediyor. Dukan Diyeti ilk olarak 2000 yılında Fransa’da geliştirilen yüksek protein, düşük karbonhidrat diyeti. Dukan Diyeti, ketojenik diyetle benzerlik gösteriyor. İki diyet de yağları ve proteinleri kısıtlamazken karbonhidratı kısıtlıyor. Bunun sebebi ise vücudun karbonhidrat depoları dolu olduğunda enerji eldesi için ilk olarak glikojeni kullanması. Ketojenik diyette ise amaç yağ oranını yüksek tutarak vücudun enerji eldesi için yağları kullanmasıdır. Bu etki kilo kaybını sağlamakta aranan etkidir fakat yüksek miktarda keton vücutta problemlere ve ketozis durumuna sebep olabilir bu da asidozla sonuçlanabilir. Düzgün planlanmış bir ketojenik diyet bazı hastalıklarda seçenek olarak düşünülebilir örneğin epilesi hastaları için uygulanan bir diyet tipidir.
 
Dukan diyeti 4 fazda gerçekleştirilir. 
 
1-Atak(attack) Fazı: Bu basamak 5-10 gün sürer ve hızlı sonuçlar vaat eder. Diyeti uygulayan kişilerin 72 yüksek proteinden istediklerini seçme hakları vardır ve karbonhidratlar yasaktır.
 
2-Seyir(Cruise) Fazı: Saf protein günleri devam ederken karbonhidratlar 28 onaylanmış sebze arasından diyete yavaşça eklenmeye başlanır. Diyeti uygulayan kişiler kilo hedeflerine ulaşana kadar bu fazda kalırlar.
 
3-Takviye (Consolidation) Fazı: Önceden yasaklanan meyveler, süt grubu dereceli olarak diyete eklenir. Diyeti uygulayan kişiler haftada iki kez neredeyse istediklerini yiyebilecekleri ödül yemeği kazanırlar.
 
4-Stabilizasyon Fazı: Kilo almadan karbonhidratları diyetinize entegre ettiyseniz diyeti başarıyla uygulamış oluyorsunuz.
 
Geliştirilen Dukan2 Diyeti ise bir hafta içinde her güne bir besin grubu gelecek şekilde sırasıyla, proteinler, sebze, meyve, ekmek, peynir ve nişasta şeklinde eklenmesiyle gerçekleşiyor.
 
Yaşları 19-54 arasında değişen 51 kadın hastayla yapılan bir çalışmada katılımcılar Dukan diyeti uyguladı, diyete uyacak şekilde istedikleri besinleri seçtiler ve miktarlar fotoğraflı ölçü kataloglarından kontrol edildi. Sonuç olarak bütün katılımcıların protein alımı çok yüksekti tam tersi karbonhidrat tüketimi de önerilerin çok altındaydı. Yüksek potasyum demir ve vitamin A, D, B2 saptanırken vitamin C ve folat miktarları çok düşüktü. Katılımcılar 8-10 haftada ortalama 15 kg verdiler. Katılımcılarda birçok sindirim sorunlarıyla karşılaşıldı ve uzun süreçte Dukan diyetinin böbrek, karaciğer hastalıkları, osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilendirilebileceği belirtildi.
 
Avatajları
 
Rafine şeker içermemesi
 
Diyetteki yağ miktarının belirli bir düzeyde azaltılması
 
Tuz miktarının azaltılması
 
Dezavantajları
 
Yağ yakımı sonucu oluşan;
 
Baş ağrısı
 
Ağız kuruluğu
 
Bulantı
 
Halsizlik
 
Uzun vadede tam tahılların, meyve ve sebzelerin azaltılmasıyla vitamin-mineral ve antioksidan eksikliği
 
Konstipasyon (kabızlık)
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1