E- kodları Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından gıda katkı maddelerine verilen numaralardır. Gıda katkı maddeleri, koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, asitler, sertleştiriciler, antioksidanlar, dengeleyiciler, emülgatörler, lezzet artırıcılar ve kıvam artırıcılar olarak ayrılır. Hazır gıdalara eklenen katkı maddeleri sağlık açısından güvenilirliği kanıtlanmış olmalıdır.
Gıda katkı maddelerinin, gıdalara eklendiği miktarlar gıda güvenliği otoriteleri tarafından belirlenmektedir ancak paketli ürünlerin fazla tüketimi bu gıda katkı maddelerinin de alımını artırmaktadır. Bu durumda az miktarda tüketimi sorun olmayacak gıda katkı maddelerinin alımı güvenli sınırları aşabiliyor. Gıda katkı maddelerinin zararlarından korunmak için hazır gıdaların tüketimi sınırlandırılmalıdır.
E100 - E199: Renklendiriciler
Genelde bitkiler, baharatlardır. B2 vitamini de rengi sarı&yeşil olduğu için kullanılmaktadır.
E200 - E299: Koruyucular
Hazır gıdalarda mikroorganizma üremesini engellemek için kullanılırlar.
E300 - E399: Antioksidanlar& Asitlik düzenleyiciler
Hazır gıdaların yapısını korumak ve streilizasyon amacıyla kullanılırlar
E400 – E499: Kıvam Arttırıcılar, Dengeleyiciler, Emülgatörler
Hazır gıdalar üretilirken istenilen kıvamı vermek için kullanılırlar.
E500 – E599: Asitlik Düzenleyiciler, Topaklanma Önleyici Maddeler
Hazır gıdaların istenilen kıvamda homojen bir şekilde kalması için kullanılırlar.
E600 – E699: Lezzet Arttırıcılar
Hazır gıdalarda istenilen aromanın daha baskın olması, istenilmeyen tadın bastırılması için kullanılmaktadır.
E700 – E799: Antibiyotikler
Hazır gıdalarda bakteri vb. mikroorganizmaların üremesini engellemek amacıyla kullanılırlar.
E900 – E999: Parlatıcılar, Gazlar ve Tatlandırıcılar
Hazır gıdaların daha çekici görünmesi ve rengini koruması için kullanılmaktadır.
E1000 - E1500: Ek katkı maddeleri
Bu sınıflandırmaya girmeyen ve yeni kullanılmaya başlanan kimyasallardan oluşan sınıftır.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.