"Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme" şeklinde Türkçe’ye çevrilen EMDR, bir psikoterapi tekniğidir.
Ülkemizde ilk olarak 1999 Marmara Depremi sonrasında yaygınlaşmaya başlamıştır. Travma sonrası stres bozukluğunda, akut travmalarda, fobilerde, doğal afet sonrası gelişen semptomların azaltılmasında çocuk ergen ve yetişkinler için uygulanabilmektedir.
EMDR terapisi yaklaşımı, geçmiş travma ve olumsuz anıların kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların temelinde yer aldığını söyler. Olumsuz deneyimler ve işlenmemiş anılar ile başa çıkmakta zorlanan kişi zaman içinde ruh sağlığında veya beden sağlığında birtakım sıkıntılar deneyimleyebilir. EMDR tüm bu olumsuz işlenen anılara, duygusal ve fiziksel rahatsızlığa duyarsızlaşmayı ve anı ağlarının yeniden işlenmesini sağlar. Rahatsızlık verici bir yaşam olayına veya yaşanan travmaya bağlı sıkıntının azalmasına, adaptif ve olumlu anı ağlarının etkinleştirilmesine, kişinin kendiyle ilgili içselleştirdiği olumsuz inancının olumlu yönde değişmesine veya olumlu inançlarının güçlenmesine yardımcı olur.
Erken çocukluk dönemine ait kişinin kaynakları ile güçlü yönleri, bağlanma figürleri ile olan ilişkileri ve bu ilişkide yaşanan problemler, kayıplar, gelişimsel dönüm noktalarında olumsuz deneyimler EMDR terapisinin konusudur. Terapi sırasında düşünceler, duygular ve beden duyumları detaylıca ele alınır.
EMDR geçmiş, şimdiki zaman ve geleceği konu alır. Geçmiş; kişinin erken çocukluk döneminde deneyimlediği olumsuz anılar veya yakın geçmişte yaşanan travmatik anıları, şimdiki zaman; kişinin şu anki günlük yaşamında tetiklendiği ve rahatsızlık hissettiği anları, gelecek ise kişinin gelecek zamanda yaşayacağına inandığı zorluklar veya kaygı verici durumlarla nasıl baş edebileceğine dair çalışılan süreçlerdir. EMDR terapisi esnasında çift yönlü göz hareketleri ile çağrışım kanalları açılarak anıların yeniden işlenmesi sayesinde travmatik veya olumsuz yaşam olaylarının, huzursuzlukların, rahatsızlık veren deneyimlerin olumsuz etkisinin, verdiği rahatsızlık seviyesinin azaltılması amaçlanmaktadır. Travma sonrası erken müdahale, beynin yoğun duygular ile yerleştirilen bu olayı adaptif bağlantılar ile yeniden işlemesini sağlar. Henüz işlenmiş bir anıya müdahale etmek olumsuz anı ağları ile yerleşmiş bir anıya müdahaleden çok daha hızlı ve etkili sonuç beklenir.
EMDR terapisinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok kuruluş tarafından etkinliği kabul edilmektedir.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.