Empati, diğer insanların içinde bulunduğu zorluk ve sıkıntıları anlama, eşlik etme ve başkalarının perspektifinden olayları değerlendirebilme kabiliyetidir. Dolayısıyla bu kabiliyet, ilişkileri güçlendirerek başarılı ekip çalışmalarına olanak sağlar. Peki biz ne kadar empati kurabiliyoruz ve bu kabiliyetimizi nasıl geliştirebiliriz?
Empatiyi arttırmak için bazı yollar denenebilir. Örneğin, biriyle iletişim esnasında aktif bir şekilde dinlediğinizde, anlatılanları anlamak, merakınızı gidermek, daha fazlasını öğrenmek amacıyla daha ilgiyle konuşulanları takip ettiğinizde çok daha rahat bir şekilde empati kurabilirsiniz. Karşınızdaki kişi olumsuz bir deneyim yaşıyorsa ona pozitif bir yaklaşım ile teselli etme çabasında olabilirsiniz fakat empati her zaman pozitif bir tepki vermek anlamına gelmez. Empati, karşınızdakini iyileştirme misyonu edinmek gibi bir amaca hizmet etmemelidir. Bu amaç doğrultusunda harekete geçseniz de sizin elinizde olmayan, sizin düzeltemeyeceğiniz bazı durumlar olabilir. Yeri geldiğinde karşımızdaki kişinin olumsuz deneyimine eşlik etmek sürecin gerektirdiği gibi davranabilmek, o kişiyle beraber üzülebiliyor olmak, koşulları pozitife çevirip teselli etme çabasına girmeden orada o hüznün varlığında kalabilmek de empatik bir yaklaşımdır.
Daha empatik ve şeffaf bir iletişim kurabilmek için deneyimlenen, stres yaratan zorlukları ve beklentileri açıkça konuşabilmek, anlaşmazlığa yol açan noktaları da açığa kavuşturmak gereklidir. Empati kurmak, başkalarını yargılamadan eleştirmeden ve suçlamadan daha sağlıklı iletişim kurabilmenin önünü açar. İlişkilerin daha sürekli olmasını ve sosyal anlamda daha etkili roller üstlenmeyi sağlar. Empatik bir yaklaşım ve merak ile yaklaştığınızda karşınızdakinin göremediğini görerek ona gösterebilir birlikte yeni perspektiflerden farklı bakış açıları oluşturmaya zemin hazırlayabilirsiniz. Sosyal becerilerinizin olumlu yönde geliştirilmesi kendinizle olan iletişiminizi de güçlendirecektir. Kendi karanlığınıza tahammül edebilmek için önce başkaları ile karanlıkta oturabiliyor olmalısınız.
*Uzman Klinik Psikologlarımızdan randevu almak için 0534 960 27 78'den bizi arayabilir veya info@nutrist.com.tr ' ye mail atabilirsiniz. Online randevu almak için tıklayınız.