Endometriozis Doğurganlığı Nasıl Etkiler?
Endometriozis üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen, östrojen ile ilişkili, şiddetli ağrılara ve infertiliteye neden olabilen kronik bir hastalıktır. Endometriozisin doğurganlık üzerindeki etkileri uzun süredir araştırılmaktadır ve nedeni kesin olarak belirlenemese de doğurganlık problemleriyle ilişkilendirilmiştir.
Endometriozis kesin olarak infertiliteye yani kısırlığa neden olmayabilir, Endometriozisli hastaların %60-70'inin spontan gebe kalabileceği tahmin edilmektedir. Buna karşın endometriozisli kadınların %30-40'ı da infertilite(kısırlık) yaşamaktadırlar.
Endometriozis doğurganlığı çeşitli şekillerde etkileyebilir:
Pelvis anatomisini bozulması,
Fallop tüplerinin zarar görmesi,
Tüplerin işlevinin bozulması,
İltihaplar,
Hormonal değişiklikler,
Bağışıklık sisteminin zayıflaması olarak sayabiliriz. Ayrıca endometriozis rahimde büyüyen ve embriyonun tutunmasını (implantasyon) zorlaştıracak tıkanıklıklar yaratır.
Endometriozis tedavisi edilmeyen, infertil (kısır) bireylerin aylık gebe kalma oranı %2-4,5 iken, sağlıklı bir bireyin gebe kalma oranı % 15-20'dir. Bu nedenle endometriozisin farkında olunmalı ve mutlaka tedavisi yaptırılmalıdır. Tedavi edilmeyen endometriozis üreme sağlığını çok ciddi şekilde etkiler.
Endometriozis hastalığınız varsa doktorunuzun uyguladığı tıbbi tedavi yanında beslenmenin de içinde olduğu doğal tedaviler de uygulayabilirsiniz.
Endometriozise Bağlı İnfertilite (Kısırlık) İçin Doğal Tedaviler:
Yaşam tarzı değişiklikleri, endometriozis için en etkili yollardan biridir. Bunlara beslenme şeklinizi değiştirmek, hormonlarınızı dengelemek ve belirli hormon bozuculardan kaçınmak olarak örnek verebiliriz . Genel amacımız, endometriyum, endokrin ve bağışıklık sistemlerinin uygun işlevini ve sağlığını desteklemektir.
1- Vücudunuzu Temizleyin:
Endometriozisli kadınlarda vücudun aşırı toksinleri ve atık ürünleri atamaması arasında ciddi bir ilişki vardır. Karaciğer temizliği yaparak bu toksinlerle birlikte endometriozise neden olan fazla östrojeni de vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz.
2- Çevresel Kirleticilerden, Hormon Bozucu Kimyasallardan Kaçının:
Belirli çevresel kirleticilere maruziyetin endometriozis gelişimine katkıda bulunabileceği veya daha da kötüleştirebileceği bilinmektedir. Bu kirleticiler hormon dengesini de bozmaktadır. Nasıl uzak durulabilir: Organik besinler tüketin, plastiklerden kaçının, kullandığınız tüm kozmetik ve bakım ürünlerinin doğal olanlarını tercih edin.
3- Hormonal denge ve sağlıklı bir endometrium oluşturmak için destekleyici takviyeler kullanabilirsiniz. (Uzman kontrolünde ve kişiye özel)
4- Endometriozis Beslenmesini Sürdürün
Endometriozis beslenme tedavisi için tıklayınız.
Tüp Bebek ve İnfertilite Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.