Beyni etkileyen sinir hücrelerinin anormal elektriksel aktivitesi neticesinde nöbetler halinde oluşan epilepsi, çocukluk çağının en sık rastlanan nörolojik hastalıklarından birisidir (1). Çocukluk döneminde nöbet sırasında bilinç kaybı, anormal duygusal veya motor aktivite (tonik veya klonik kontraksiyon), vejatif ve entelektüel davranışta işlev bozukluğu tekrarlayıcı nitelikte ise epilepsiden söz edilmektedir.
Epilepsi tedavisinin ilk basamağı, nöbetleri tetikleyen nedenlerin araştırılması, varsa bu nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Sadece bu nedenlerin varlığında nöbet ortaya çıkıyorsa ilaç tedavisine gerek kalmadan, tetikleyici nedenlerden kaçınılması yararlı olabilir. Epilepsi tedavisinde; ilaç tedavisi, ketojenik diyet, cerrahi tedavi ve vagal uyarı gibi yöntemler yer almaktadır. Bu tedavilerde amaç büyüyen ve gelişen çocuğun bu büyüme ve gelişme sürecine zarar vermeden nöbet sıklığını ve şiddetini azaltmak, olanaklı ise tam nöbet kontrolü sağlamak, tekrarlayan nöbetlerin oluşturacağı hasarları önlemek, hastanın günlük aktivitelerini yapabilmesini sağlamaktır (2).
Epilepsi hastalarının yaklaşık dörtte biri antiepileptik (tekrarlayan sık nöbetleri durdurma) ilaç tedavisine direnç göstermektedir. İki ya da üç çeşit antikonvülzan (aralıklı atakları durdurma) ilaçla nöbet kontrolü sağlanamayan hastalarda ketojenik diyet (KD) son çare olarak uygulanan bir tedavi yöntemi olarak görülmektedir (3). KD dirençli epilepsili çocukların nöbet sıklıklarını azaltmakta, birçok antiepileptik ilaçtan daha etkili olabilmektedir (1). Bazı epileptologlar çocukluk çağı epilepsilerinde KD’nin en etkili tedavilerden biri olduğunu savunmaktadır (2). Ancak ketojenik diyet özel olarak hesaplamaların yapılması gerektiği bir diyettir ve özellikle çocukluk / ergenlik döneminde uygulanacaksa mutlaka beslenme ve diyet uzmanı takibinde uygulanmalıdır.
Bilinçsizce yapılan ketojenik diyet bu dönemde büyüme ve gelişmede aksaklığa yol açabilir. Epilepsi ataklarını önlemede bir araç olarak kullanılabilecekken çocukların hem kilo alımı hem de boy uzaması mutlaka periyodik olarak takip edilmelidir.
Ketojenik diyet listesi her çocuk için özel hazırlanmalıdır. Beslenme planı düzenlenirken amaç çocukların büyüme ve gelişmelerini desteklemek, epilepsi ataklarını azaltmaktır.
Ailelere verilecek olan danışmanlık hizmeti uzun süreli olmalıdır ve beslenme eğitimi diyet başarısının en önemli parçasıdır. Tedavinin ortaya çıkarabileceği yan etkiler nedeni ile uygulama süresi boyunca mutlaka doktor, diyetisyen ve psikolog takibi olmalıdır (1).
Anne & Çocuk diyetisyenimiz ve Çocuk & Ergen Psikoloğumuzdan randevu almak için tıklayınız.