Tuz, tüketimi kişilerin damak zevkine ve alışkanlıklara göre farklılık gösterir. Farkında olunmadan sipariş edilen yemeklerden, tüketilen paketli gıdalardan alınan tuz miktarı, günlük alınması gereken miktarın fazlasıyla aşılmasına neden olur. Özellikle hazır çorbalar, hamur işleri, fast food, gazlı içecekler vb. yüksek sodyum içerir. Bu besinlerin bazılarından tuzlu bir tat alınmıyor olması, sodyum içermedikleri anlamına gelmez.
Sodyum, kas kasılmaları, sinir uyarıları ve dengeleyici hidrasyon için gereken önemli bir elektrolittir. Vücudun ihtiyacı olan temel minerallerden olan sodyumun, fazla tüketiminin bazı olumsuz sonuçları bulunur. Sürekli ve fazla miktarda tuz tüketmek; hipertansiyon, kalp hastalıkları, felç, böbrek hastalıkları riskini arttırır.
Çok fazla tuz tüketildiğinin farkına varmak için aşağıdaki işaretler takip edilebilir:
• Artan susuzluk
• Şişmiş ayaklar veya eller
• Karın çevresinde şişkinlik/gerginlik hissi
• Baş ağrısı
• Kan basıncında artış
• Sağlıklı bir zayıflama diyetine rağmen kilo kaybının gerçekleşmemesi
• Uyku kalitesinde azalma
Sodyum alımını azaltmak için:
• Yemekleri hazırlarken fazla tuz yerine çeşitli baharatlar tercih edilmelidir.
• Sofradan tuzluklar kaldırmalıdır.
• Kurutulmuş ya da işlenmiş et ve şarküteri ürünleri yerine, taze olanlar tüketilmelidir.
• Turşu, salamura, konserve ve paketli ürünlerin (cipsler, hazır çorbalar, salata veya soya sosu gibi soslar…) tüketimi kısıtlanmalıdır.
• Tuzlu kavrulmuş kuruyemişler yerine çiğ, kavrulmamış olanlar yenilmelidir.
• Mineralli içeceklerin sodyum oranına dikkat edilmeli ve porsiyon ölçüsünde içilmelidir.
• Alışveriş yaparken ürünlerin etiketlerinde sodyum içeriği (tuz, monosodyum glutamat, sodyumlu bileşikler…) okunmalıdır.
Tuz alımı, yetişkinler için günde 5 g’ın altında yani sodyum alımı günlük 2 g’dan az olmalıdır. Buna göre; gün içinde en fazla 1 tepeleme çay kaşığı tuz kullanılmalıdır.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.