Gebelik 3 dönemden oluşan bir süreçtir ve her bir dönem ortalama 3 aydan oluşmaktadır. Bu dönemlere trimester denmektedir. Her trimesterde gebelerin genelinde görülen bazı ortak problemler vardır. Bu post serisinde trimesterlerde görülen problemleri ve çözümlerini yakından inceleyeceğiz.
1-13. hafta arasına 1. trimester denmektedir ve gebeliğin ilk dönemidir.
Mide bulantısı: En erken gebelik semptomlarından biridir. Genelde 5. haftadan itibaren 1. trimesterin sonuna kadar görülmektedir. Tansiyonu etkilemeyecek şekilde tuzlu ve kuru besinlerden faydalanabilirsiniz; tuzlu kraker, galeta ve beyaz peynir gibi. Günde 1 fincan zencefil çayı içmek de mide bulantısını baskılayacaktır.
Yorgunluk: Doktor ve diyetisyeninizin önerdiği vitaminleri düzenli bir şekilde kullanın. Uyanık kalmak için çay & kahve tüketimini abartmayın. Uyku saatlerinizi düzenleyin ve en az 7-8 saat uyumaya özen gösterin. İştahınız yoksa veya mide bulantısından dolayı bir şeyler yemekte güçlük çekiyorsanız kuru yemiş veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edebilirsiniz.
Kasık ağrısı: Regl kramplarına benzer kasık ağrıları 1. trimesterde sıklıkla görülen sorunlardan biridir. Kasık ağrısına ve kramplara magnezyum ve potasyumdan zengin besinler faydalı olabilir. Magnezyum kaynakları;
Potasyum kaynakları; muz, tatlı patates, avokado, patates ve yeşil yapraklı sebzeler
Magnezyum kaynakları; yağlı tohumlar, kuru yemişler ve yeşil yapraklı sebzeler
Baş ağrısı: gebeliğin ilk aylarında yorgunlukla beraber baş ağrısı da görülmektedir. Baş ağrısını tetikleyen şeyler sigaranın bırakılması, kahve ve çayın azaltılması olabilir. Ağrı kesici içmek de gebelikte çok önerilmediği için anne adayları çaresiz kalmaktadır.
Baş ağrısı olan anne adaylarının stres ve anksiyeteden uzak durması gerekmektedir. Kakao ve kafein içeren besinler de baş ağrısını tetiklemektedir. Papatya çayı, ıhlamur, nane çayı ve limon çayı da baş ağrısına iyi gelmektedir.
Anne&Çocuk Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.