Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Gebe - Emziren Sağlığı 25 Ekim 2021
Gebelikte Yapılması Gereken Kontroller

Gebelik, her anne için en unutulmaz dönemlerden bir tanesidir. Bu dönemde yapılması gereken rutin testler ve kontroller hem sizi hem de bebeğinizi olası sağlık problemlerinden korumaya yardımcı olacaktır. Gebelik süresince yapılması gereken tahliller şu şekilde;

 

Beta hCG testi: Kan tahlili ile gebelik durumunu gösteren bir hormon testidir. Ancak gebeliğin kesinleşmesi için bu hormon testi pozitif çıtıktan sonra ultrasonografi de yapılmalıdır.

 

İkili tarama Testi: Gebeliğin 11-14. haftaları arasında yapılan 'down sendromu' ve 'trizomi 18' ismindeki kromozomal bozuklukları araştıran testtir.

Testte bebeğin ultrasonda ense kalınlığı (NT), burun kemiği oluşumu, baş-popo mesafesi ölçülür ve kardiyak anomali olup olmadığına bakılır. Bu kontroller olası bir kromozomal bozukluğun göstergesidir. Bu test 14. haftadan sonra yapılamaz.

Bu ultrasonografinin yapıldığı gün gebeden kan alınır ve 2 hormona (PAPP-A, serbest bhCG) bakılır.

Bebeğin ense saydamlığı, bu hormon değerleri ve annenin yaşı ile Down Sendromu riski araştırılır.

 

Üçlü Tarama Testi: Gebeliğin 16-20. haftaları arasında, genelde ikili tarama testi yapmayan veya ikili tarama testinde risk görülen hamilelere yapılır. Down sendromu ve trizomi 18 kromozomal bozukluklarına ek olarak spina bfida (nöral tüp defekti) da bu testte araştırılır. Eğer bu testin sonucu riskli gelirse amniosentez (rahim içi sıvısından örnek alınması) yapılır. Rahim içi sıvısında bebeğin idrarı olduğu için DNA örneği de vardır. Bebeğin kalıtsal kromozomal hastalığı olup olmadığı netleşir.

 

Şeker Yüklemesi (OGTT): Halk arasında şeker yüklemesi olarak bilinen oral glikoz tolerans testi gebeliğin 24-28. haftalarında yapılmaktadır. Özellikle kilolu hamile kalan veya hamilelik öncesinde diyabet & prediyabet hastası olan kadınlarda gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) riski çok daha yüksektir.

Gebelik şekeri tedavi edilmediğinde bebeğin erken doğma, yüksek ağırlıklı doğma, sezaryen doğma, annenin gebelikte fazla kilo alması ve doğumdan sonra da hayatına bir diyabet hastası olarak devam etmesi çok olasıdır. Bu nedenle gebelikte şeker yüklemesi testi yapılmalıdır.

Şeker yüklemesinde gebelik şekeri çıkan anne adayları gebelik süresince mutlaka bir anne çocuk diyetisyeni ile hem kan şekerini hem de kilo kazanımını kontrol altına almalıdır.

 

İlk olarak 50 gr glikoz yükleme testi yapılır. 1 saat sonra kandaki glikoz seviyesi ölçülür.

Testin sonucu 140'dan düşük gelirse annede gebelik şekeri yok demektir. Ancak sonuç 140’dan yüksek gelirse 100 gr OGTT testi yapılır.

100 gr glikoz yükleme testi 8 saatlik açlık sonrası yapılır. Test yapıldıktan itibaren 1 saat arayla kandaki glikoz seviyesi ölçülür.

100 gramlık şeker yüklemesinden sonraki saatlerde kan glikoz seviyesinin bu değerlerin altında olması beklenir.

Yüklemeden sonra 1.Saat 180 mg/dl

Yüklemeden sonra 2.Saat 155 mg/dl

Yüklemeden sonra 3.Saat 140 mg/dl

Açlık Kan Şekeri 95 mg/dl

Eğer bu 4 testten 2 veya daha fazlasında bir anomali varsa anne adayı gebelik şekeri tanısı almış olur.

 

NST (Non Stress Test): Gebeliğin sonlarına doğru, 32-34. haftalar arasında yapılan bu testte bebeğin stres durumu, kalp atışları annenin ise sancı durumu kontrol edilir.

 

Grup B Streptokok taraması: 35-37 haftalar arasında uygulanmaktadır. Kültür çubuğu ile vajen ve rektumdan örnek alınır. Test 24-48 saat içinde sonuçlanır.

Grup B Streptokok (GBS) insan vücudunda yaşayan bir bakteridir ve genellikle zararsızdır. GBS geçici bir bakteridir ve cinsel yoldan geçirilen bir enfeksiyon değildir. Her üç kadından yaklaşık birinin cinsel organında GBS bakterisi vardır ve idrarda da bulunabilir.

GBS doğum sancıları sırasında bebeğe geçebilir ve yeni doğmuş bebekte, kan zehirlenmesi, menenjit ve zatürree dahil, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara neden olabilir.

GBS enfeksiyonunu yeni doğmuş bebeğe geçirme riski yüksek olan anne adaylarında doğum sancıları sırasında verilecek doğrudan damar içi antibiyotik tedavisi, bu riski azaltacaktır.

 

Anne & Çocuk Diyetisyenimizden randevu almak için tıklayınız.

 

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1