• Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın almak gerekir.
• Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın alınmamalıdır.
• Çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak ve doğrama tahtası kullanılmalıdır.
• Etler pişirinceye kadar buzdolabında saklanmalıdır.
• Yiyecekleri pişirirken pişirme sıcaklığının bakterinin ölebileceği sıcaklığa ( 65 C ve üzeri ) ulaşmasına dikkat edilmelidir.
• Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının etlerini elledikten sonra mutlaka eller sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır.
• Her kullanımdan sonra tüm araç gereçler ve yüzeyler deterjanlı sıcak su ile iyice yıkanmalıdır.
• Pişirdikten sonra hemen tüketilmeyecek yemekleri hızla soğutarak ( tezgah veya ocak üzerinde 2 saati geçmeyecek şekilde ) yeniden servis edinceye kadar buzdolabında muhafaza etmek.
• Yemeklerden kalan artıkları hemen buzdolabına koyulup ve servis etmeden önce 75 C’ ye kadar ısıtmak gerekmektedir.
• Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini kullanmamak
• Sebze ve meyveleri bol suda iyice yıkamak
• İçme sularını güvenilir kaynaklardan satın almak, güvenilirliğinden emin olunmamışsa kaynatarak tüketmektir.
• Dondurulmuş besinleri satın alırken soğuk zincirin kırılmamış olmasına dikkat edilmelidir.
• Özellikle dondurulmuş yiyecekler orijinal paketlerinde -18 C ve altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır.
• Dondurulmuş yiyecekler uygun şekilde çözdürülmelidir.
• Dondurulmuş ve çözdürülmüş besinler tekrar dondurulmamalıdır.
• Konserve besin satın alırken alt ve üst kapakları şişkin olanları, kutusu hasar görmüş kapağı gevşemiş, kırık ya da çatlak olanlar satın alınmamalıdır.
• Evde hijyenik yönden sakıncalı olacağı düşüncesiyle konserve yapımı önerilmemektedir. Yapılıyor ise konserve yapım ilkelerine özenle uyulmalıdır.
• Besinleri hazırlama, pişirme ve servisinde kişisel hijyen kurallarına uyulmalıdır
• Yemeği karıştırmak için kullanılan araç gereçle yemeğin tadına bakılmamalıdır. Ayrı bir araç gereç kullanılmalıdır.
• Ellerin sık sık yöntemine uygun şekilde yıkanması gerekir.
• Tırnakların kısa ve temiz tutulması; besinlerle uğraşırken oje, alyans ve mücevherat kullanılmaması gerekmektedir.
• Kesme tahtaları, mutfak tezgahlarınızı temizlerken suyun mümkün olduğunca sıcak su olmasını sağlayın, bol köpüklü ve ovalayarak temizleme yapın. Kullandıktan sonra bir an önce yıkayın , gıdaların üstünde kurumamasına dikkat edin.
• Eskimiş , küflenmiş, deforme olmuş ahşap kesme tahtalarını yenisiyle değiştirin.
• Havuz kenarlarında kontaminasyon riski sebebiyle yiyip içmemek gerekir.
• Ateşli hastalıklar, enfeksiyonlar, ishal gibi durumlarda deniz ve havuzlara girmemek gerekir.
• Sık sık çamaşır değiştirmek riski azaltır.
• Havuza ayakkabı veya dışarıda giyilen terliklerle girilmemelidir.
• Derinizde sıyrık veya kesik varsa , deniz veya havuza girmemelisiniz.
• Çocuklarınızın havuzlara tuvaletlerini yapmalarını engellemelisiniz.
• Lağım karışan alanlara yakın bölgelerdeki denizlerde yüzmemeli, şiddetli yağmurlar sonrasında deniz ve havuzlara girmemelisiniz.