Dr Adamo’ya göre her kan grubunun yiyeceklerle reaksiyona giren belirli bir antijeni var. Yanlış besinler tüketilirse bu sağlık sorunlarına neden olabilir. Aynı zamanda Adamo mide asit seviyelerinin ve sindirim enzimlerinin de kan grubuyla ilişkili olduğunu, kan grubunuza uygun beslenirseniz besin öğesi emilimlerinin daha aktif olacağını belirtiyor. Bu nedenden dolayı her diyetin kendine göre diyet tipi ve farklı yiyecek önerileri olduğunu savunuyor.
Bu diyetin temeli yiyeceklerde bol ve çeşitli şekillerde bulunan lektin proteinlerine bağlıdır. Lektinler yapışkan bir yapıya sahiptirler ve doğadaki organizmaların birbirlerine yapışmaları için mükemmel bir araçtır. Böylelikle lektin içeren bir besin tükettiğinizde kan grubu antijeninizle uyuşmuyorsa lektin bir organınızı hedef alır ve buradaki dokuyla etkileşime geçer.
Kan gruplarına göre diyet önerileri incelenecek olursa:
• A kan grubu, ‘ekiciler’, ’tarımcılar’ olarak adlandırılırlar. Karbonhidratları diğer gruplara göre daha iyi sindirirler fakat hayvansal proteinleri ve yağları sindirirken zorlanırlar. Vejetaryen diyet önerilir, yağlar bitkisel yağlardan yağlı tohumlardan ve tohumlardan karşılanır. Süt ürünleri ve şarküteri ürünleri önerilmez. Alkol ve kafein önerilmez onun yerine bitki çayları ve su tüketimi önerilir. Kalsiyum, demir A ve E vitaminleri desteklenebilir ve egzersiz önerilir.
• B kan grubu ‘göçebeler olarak adlandırılırlar çünkü atalarının geniş alanlarda göç ettiklerine inanırlar bu da onlara geniş çeşitlilikte besinleri tolerans etme şansı verir bu da bütün makrobesinleri içeren çeşitli ve dengeli bir diyetle en iyi sonucun elde edileceğine işaret eder. Et ,sebze ve meyveden zengin, rahatsızlığa sebep olmuyorsa süt ürünleri içeren, tavuk yerine et ve balık tercih edilen bir diyettir. Yeşil çay ,meyve suyu ve su tüketimi önerilirken yerfıstığı, mercimek, mısır ve tavuk önerilmez. Egzersiz olarak ise koşu ve bisiklet önerilir.
• AB kan grubu diğer gruplara göre daha avantajlıdır çünkü bir çok değişik yiyeceği tolere edebilir. A ve B kan gruplarının ikisinin avantajlarına ve dezavantajlarına sahiptir. Sindirimi zor olabileceğinden çok fazla et, tahıl ve tohumdan kaçınılmalı, bunun yerine balık ve deniz ürünleri tercih edilebilir. Kahve, yeşil çay ve su tüketilebilir. Fakat fasulyeler, mısır, sirke ve alkol kısıtlanmalı. İnterval egzersizler önerilir.
• 0 kan grubu ‘avcı’ olarak adlandırılır çünkü hayvansal ürünleri diğer kan gruplarına göre daha kolay sindirirler ve süt ürünlerindeki kalsiyumdan daha fazla yararlanırlar. Yüksek proteinli düşük karbonhidratlı balıktan zengin bir diyet önerilir. Meyve ve tahılların sınırlandırılması gerekirken süt ürünleri aşırıya kaçmadan, dozunda tüketilmeli. Yerfıstığı, mısır, mercimek ve fasulyelerden kaçınılmalıdır. Aerobik egzersizler önerilir.
Avantajları
Diyetin işlenmemiş yiyeceklere yönlendirmesi
Sağlıklı beslenmeye teşvik etmesi
Egzersize yönlendirmesi
Dezavantajları
Çeşitliliğin kısıtlanması sebebiyle besin öğesi eksikliğine sebep olabilir
Karmaşık yapısıyla sürdürülebilir olmaması
Destekleyici pek güvenilir kaynak olmaması
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.