Dünya çapında, her 5 erkekten 1'i ve 6 kadından 1'i yaşamları boyunca bir tür kansere yakalamaktadır. İnsanlar çevresel ve yaşam tarzı faktörleri açısından farklı etkilere maruz kaldığından, kanser riski değişmektedir. Bazı faktörler kontrol edilemese de (genetik mutasyonlar gibi), kanser geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilecek, değiştirilebilir çevresel ve yaşam tarzı faktörleri bulunmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, %30-40'lık bir kanser yükü, tütün kullanımı, alkol tüketimi, düşük meyve ve sebze diyeti, fazla vücut ağırlığı, obezite ve fiziksel hareketsizlik gibi yaşam tarzı risk faktörlerine bağlanabilmektedir.
Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve Amerikan Kanser Araştırma Enstitüsü'nün (AICR) 2018 raporunda, 10 kanser önleme tavsiyesi diyet ve beslenme üzerine geliştirilmiştir.
1-Yetişkinlik dönemi boyunca ideal vücut ağırlığını korumak ve ağırlık artışından kaçınmak
2-Günlük diyetin önemli bir kısmında tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve bakliyata yer vermek
3-Kırmızı et tüketimini kısıtlamak ve işlenmiş etlerden uzak durmak
4-Şekerli içecekleri tüketmemek ve çoğunlukla su tercih etmek
5-Yağ, şeker ve nişastadan zengin işlenmiş besinleri ve fast food tüketimini sınırlandırmak
6-Alkol tüketimini kısıtlamak
7-Annelerde kendi ve bebeklerinin sağlığı için emzirmeye devam etmek
8-Besin öğelerini karşılamak için takviyelerden önce besinleri tercih etmek
9-Fiziksel aktiviteyi artırmak
10-Kanser tanısında, sağlık profesyonellerinden kişiye özgü destek almak
Bu önerilerle beraber doymuş ve trans yağları, tuz kullanımını azaltmak; bulaşıcı olmayan hastalık risklerini de azaltmaktadır.
Yukarıdaki tavsiyeler ve yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen mevcut kanıtlar, birlikte ele alındığında; sağlıklı beslenme düzeni, fiziksel aktivite ve kilo yönetiminden oluşan bir yaşam tarzını teşvik etmektedir. Bu teşvik, yalnızca kanser riskini azaltmak ile kalmamakta; aynı zamanda obezite, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık gibi diğer kronik hastalıkların önlenmesine de katkı sağlaması beklenmektedir.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.