Ketojenik diyet, çeşitli hastalık ve durumlarda faydalı olduğunu bildiğimiz çok düşük karbonhidrat ve buna ek olarak yüksek yağ içeren bir diyettir.
Son yıllarda, epilepsi ve otizm de dahil olmak üzere çocuklarda belirli sağlık koşullarının yönetilmesine yardımcı olmak için ketojenik diyete olan ilgi artmıştır.
Ketojenik diyet bazı yetişkinler için güvenli olsa da bu durum çocuklar ve gençler için geçerli değildir.
Ketojenik diyet ilk kez 1920li yıllarda epilepsi hastası olan çocuklarda uygulanmıştır ve nöbet sıklığının %50 azaldığı belirtilmiştir.
Ketojenik diyetin anti-nöbet etkisinin bağlı olabileceği faktörler
Beyin uyarımının azalması
Enerji metabolizmasının gelişmesi
Beyin antoksidan kapasitesinin artması
Son 20 yılda, ketojenik diyetten daha az kısıtlayıcı olmasına rağmen sağladığı faydaların çoğunu yine sağlayan birçok farklı versiyon çıktı. Çocuklarda uygulananlardan Atkins Diyeti buna örnek verilebilir. Epilepsi nöbetlerine ek olarak atkins diyetinde motor hareketlerde de iyileşme görülmüştür.
Epilepsi için Ketojenik Diyet
Çocuklarda ketojenik diyet mutlaka bir doktorun isteği ile bir pediatri diyetisyeni tarafından hazırlanmalıdır.
Diyete başlamadan önce, çocuğun beslenme ihtiyaçlarını belirlemek ve bir yemek planı oluşturmak için diyetisyen tarafından detaylı bir sağlık öyküsü alınmalıdır.
Ketojenik diyet, çocuklarda ve ergenlerde yakın tıbbi gözetim altında, esas olarak dirençli epilepsi ve beyin kanserinin tedavisine yardımcı olmak için kullanılır.
Olası yan etkileri
Bir veya daha fazla besin grubunu kısıtlayan herhangi bir diyette olduğu gibi, ketojenik diyetin de bazı olumsuz etkileri olabilir .
Sonuç olarak ketojenik diyet sadece tıbbi tedavi amacıyla belli çocuklarda bir uzman kontrolünde uygulanabilir. Ancak günümüzde yetişkinlerin sadece kilo vermek amacıyla uygulandığı gibi zayıflaması gereken çocuklarda kesinlikle uygulanmamalıdır.
Buna ek olarak kısıtlanmış bir beslenme örüntüsünü takip eden çocuklarda ergenlik ve erişkinlik döneminde yeme bozukluğu görülebilir.