İnsan bedenindeki kolesterolün bir kısmı diyet ile alınır, çoğunluğu karaciğerde asetattan sentezlenmektedir. Kolesterol hücre zarının yapısına girer, bazı hormonların ve safra asitlerinin öncüsüdür. Kandaki kolesterol miktarının normal düzeyde tutulması beden çalışması için gereklidir. Aşırı yükselmesi kalp hastalıkları için risk faktörüdür.
HDL nedir?
Toplumumuz tarafından ‘’İyi Kolesterol’’ olarak bilinmektedir.
Türk toplumunda düşüklüğüne sıklıkla rastlanmaktadır.
HDL'nin yükseltilmesi kişiye uygun beslenme programı ve bol fiziksel aktivite ile sağlanmaktadır.
LDL nedir?
Toplumda ‘’Kötü Kolesterol’’ olarak bilinmektedir.
Damar duvarlarına yapışır plakalar oluşturur, damarları tıkar. Damarlarda birikerek damar tıkanmasına ve damar sertleşmesine neden olur.
LDL KOLESTEROL NEDEN YÜKSELİR?
* Yüksek kiloya sahip olmak
* Hareketsizlik
* Stres
* Diyabet (Şeker hastalığı)
* Genetik
* Alkol tüketimi
*Sigara
* Özellikle yanlış beslenme ( Yağlı kırmızı et , paketlenmiş gıda tüketimi, margarin, kızartılmış et ve et ürünleri, şarküteri ürünleri, kremalı tatlılar, katı yağlar..)
LDL yüksekliğine sebep olmaktadır.
KOLESTEROLE İYİ GELEN BESİNLER
BALIK
İçerisindeki omega-3 yağ asitleri sebebiyle kolesterole iyi gelen besinlerdendir. HDL kolesterolü yükseltici etkisi vardır.
SARIMSAK
İçeriğinde bulunan allicin LDL kolesterolünü düşürücü etkiye sahiptir.
MOR-KIRMIZI MEYVELER (BERRY)
Mor ve kırmızı meyveler antioksidanlarca (yağların oksidasyonunu yavaşlatan madde, serbest radikallerin oluşumunu engeller.) zengin içeriği sayesinde kalp koruyucu etkisi oldukça yüksektir.
KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Koyu yeşil yapraklı sebzeler karotenoidlerce zengindir.
Karotenoidlerden zengin beslenmenin prostat büyümesi, katarakt oluşumunun engellenmesi ve LDL kolesterolü düşürerek kalp-damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
SIZMA ZEYTİNYAĞI
Sızma zeytinyağı içerisinde %0-0.8 arasında oleik asit bulunmaktadır. Oleik asidin ve yüksek miktarda tekli doymamış yağ asitleri içeren diyetlerin kardiovasküler hastalıklar için risk faktörü olan kolesterol miktarini azalttığı tansiyonu düşürdüğü, LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) kolesterolün oksidasyona karşı hassasiyetini azalttığı, iltihaplanmayı önlediği bilinmektedir.
ÇAY
Çay, flavonollerin temel kaynağı sayılmaktadır.
Kuersetin ve kateşin içeriği yüksek olan çay içeriğinden dolayı kolesterolün düşmesinde yardımcıdır.
YAĞLI TOHUMLULAR
Omega-3 yağ asitlerince zengin olan yağlı tohumlar, içerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde total kolesterol ve ldl kolesterolü düşürür.
KURUBAKLAGİLLER
Lif içeriği yüksek olan kuru baklagiller aynı zamanda da iyi protein bakımından zengindir bu sayede kalp hastalıklarına koruyucu etkisi gözlenmektedir.
SOYA VE SOYA ÜRÜNLERİ
Soya ürünleri, yüksek miktarda soya proteini, izoflavonlar, omega–3-yağ asitleri ve diyet lifi içerikleri ile çok önemli fonksiyonel gıda bileşenlerini içerir. Bu içeriği sayesinde kolesterolü azaltıcı etkiye sahiptir.
YULAF
İçerisinde bulunan Beta Glukan, LDL kolesterolün düşmesini sağlar.
BİTTER ÇİKOLATA
Yüksek kakao içeriğine sahip oluşu sayesinde bitter çikolata LDL kolesterolü düşürürken, HDL kolesterolünün de artmasına yardımcıdır. Fakat içerik olarak şekerden de zengin olması sebebiyle dikkatli kullanılmalıdır, fazla şeker tüketimi de kalp damar hastalıkları riskini arttırmaktadır.
Kolesterol Hastalıklarında Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.