Konversiyonun kelime anlamı olan dönüştürme, var olan herhangi bir sıkıntının bedene vurması dolayısıyla bedensel semptoma dönüşmesi anlamına gelmektedir. Kişi tanı koyulabilen bedensel bir rahatsızlığı olmaksızın, bedeninde motor işlevlerinin değiştiğini ya da eksildiğini hisseder. Bedenin bir ya da birden fazla uzvunda güçsüzlük(inme), kasılma, bayılma şeklinde kendini gösterebilir. Kişi kolunu, bacağını veya herhangi bir parmağını hissetmeyebilir. Yutkunamayabilir veya konuşamayabilir. Bunun yanı sıra, görememe gibi duyu yitimleri de görülebilir.
Özellikle ülkemizde konversiyon bozukluğuna kadınlarda erkeklere oranla daha fazla rastlanır. Sıklıkla başa çıkılamayan, maruz kalınan zorlanmalara verilen tepki biçimidir. Dile gelmesi güç olan zorlukların beden üzerinden yansıması ile bir yardım çağrısı veya bedenin alarm şeklinde verdiği tepkilerdir.
Zihinde işlenemeyen travmatik deneyimlerin ya da ruhsal sıkıntıların bedene vurması sonucu oluşan bu belirtilerin psikolojik kökenli olduğu anlaşıldığında terapi esnasında ele alınması gerekir. Böylece belirtiler ve altında yatan sebepler dile geldiğinde ve anlamlandırıldığında zamanla azalması beklenmektedir.