Bazı meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunan şeker alkolüdür. Şekere göre daha az kalori içerdiğinden şekere alternatif olarak kullanılır. Ksilitol, lifli meyve ve sebzelerde, ağaçlarda, mısır koçanlarında ve hatta insan vücudunda doğal olarak az miktarda bulunur. Sakız, nane şekeri, reçeller ve reçeller, bal, fıstık ve fındık ezmesi, yoğurt gibi besinlerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
Ayrıca diş macunu, ağız gargarası gibi bazı diş ürünlerinde de kullanılır.
Tatlandırma gücü şeker ile aynıdır. Glisemik indeksi 12, kalori değeri 2,4 kcal/g dır.
Ksilitolün sağlık açısından faydaları:
-
Düşük glisemik indekse sahip olması nedeniyle kan şekeri ve insülin seviyelerini yükseltmez. Bu nedenle şeker hastalığı olan kişilerde tüketebilir.
-
Ağızdaki bakteriler ksilitolü diş çürümesine neden olan zararlı aside dönüştürmez, böylece ağız sağlığını da korur.
-
Kolejen üretimini artırabilir, osteoporoz riskini azaltır.
-
Ksilitol ayrıca bağırsaklardaki dost bakterileri besler, çözünür bir lif gibi davranır ve sindirim sağlığını da iyileştirir.
Ksilitolün yan etkileri:
-
Ksilitol genellikle iyi sindirilir, ancak çok fazla tüketildiğinde, gaz, şişkinlik gibi sindirim sorunları yaşanabilir.
-
Çok fazla alındığı takdirde laksatif etkisi vardır.
Ksilitol ve eritritolün karşılaştırıldığı bir çalışmada sindirim üzerine etkilerine bakıldığında, ksilitol tüketenlerin ishal, mide bulantısı ve şişkinlik gibi semptomları eritritol kullananlara göre daha fazla yaşadıkları görülmüştür.
Doğal ve enerji içermeyen tatlandırıcılar, diyeti renklendirmek ve tat katmak amacıyla nadiren kullanılabilir. Fakat bunları kullanmak yerine diyabet gibi bir rahatsızlığınız veya kısıtlanması gereken başka bir durum yoksa, tarçın, pekmez veya meyvenin kendisinden yararlanarak besinlere tat katmanın daha sağlıklı olacağını unutmayınız.
Diyetisyenlerimizden ve psikologlarımızdan randevu almak için tıklayınız.
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir. Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.