Sağlık ve verimlilik iyileştirmelerinde beslenme, uzun süredir işverenler ve kuruluşlar için önemli olmuştur. İyi beslenme, fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasına yardımcı olur. Ayrıca zihinsel olarak zorlu görevlerin yerine getirilmesi için gerekli olan maksimum konsantrasyon ve dikkati sürdürmeyi sağlar.
Fiziksel hareketsizlik ve sağlıksız yeme davranışları, üretkenliğin azalmasına sebep olan ekonomik bir yüktür. Devamsızlık (hastalık veya sakatlık nedeniyle işten uzak kalma süresi) ve iş yerinde var olmama etkileyen faktörler arasındadır.
Sağlıksız beslenme sonucu olarak yorgunluk, konsantrasyon ve muhakeme güçlüğü ile kesintiye uğrayan bilişsel yetenekler; kazalara ve yaralanmalara neden olabilir. Yorgunluk, dikkat veya karar verme becerisi gerektiren görevlerde performansın düşmesine yol açarak özellikle güvenlik açısından kritik görevlerde artan risklere yol açabilir.
Kötü beslenme alışkanlıkları aşırı kilo ve obeziteye neden olmakla beraber hastalıklara zemin hazırlayarak yaralanmalara, iş kazalarına neden olabilir. Yetersiz beslenme, bağışıklık sistemini zayıflatır ve aynı zamanda bireyin zihinsel durumunu olumsuz yönde etkiler. Zihinsel durgunluk daha fazla hata yapmaya ve dolaylı yoldan zarar görmeye yol açabilir. Hastalıklarla mücadelede ve yaralanmaları azaltmada iyi beslenmenin rolü tartışılamaz bir gerçektir.
İşyerlerinde fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenme davranışının teşvik edilmesi, çalışanların sağlık durumlarını iyileştiren ve iş performansını arttıran entegre bir girişimdir. Mevcut literatüre göre işyerlerinde fiziksel aktivite ve beslenme müdahaleleri (danışmanlık, eğitim ve grup faaliyetleri) genel olarak, çalışanların hareketsizlik ve yeme davranışlarında önemli değişiklikler sağlamış, ayrıca fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirmiş, sağlık hizmetlerine başvuruyu azaltarak olumlu bir sonuç alınmasını sağlamıştır. İşyerlerinin fiziksel ortamlarında ve organizasyonlarında bazı değişiklikler ile olumlu sonuçlar alınmasının önü açılabilir. Fiziksel ortamda; otomatlarda sağlıklı gıdaların mevcudiyeti veya organizasyonda; politikalar vb. değişiklikler bireylerin olumlu yönde davranış değişikliğini kolaylaştırabilir.
İşyerleri, çalışan nüfusun büyük bir kısmına ulaşılarak özellikle bireysel olarak sağlık imkanlarına ulaşması zor olan bireylerin bu imkanlardan faydalanabilmesi ve bireylerin sağlıklı yaşama teşvik edilmesi açısından uygun bir ortamdır.