Mental sağlık, ruh-zihin-beden arasındaki ilişkiyi ifade eden ve iş yaşamında odaklanma, verimli ve etkin çalışmayı sağlayan önemli bir konudur. Giderek artan araştırmalar, yiyeceklerin sadece kilomuzu değil, aynı zamanda ruh halimizi, duygularımızı da etkilediğini göstermektedir. Hatta depresyon gibi uzun vadeli durumları da etkileyebileceğine dair çalışmalar mevcuttur. Beynimizin, hormonlarımızdaki, kan şekerimizdeki, biyolojik süreçlerdeki değişikliklerden etkilendiği düşünüldüğünde mental sağlığımızı korumak için beslenmeye daha fazla odaklanmamız gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Bir araştırma ekibi, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Avrupa'dan 21 ila 85 yaşları arasında yaklaşık 46.000 katılımcıyla gerçekleştirilen 16 çalışmayı incelemiştir. Genel olarak, daha sağlıklı bir diyeti benimsemenin bireylerde kendini geliştirme isteği veya mevcut kariyer koşullarına her zaman olduğu gibi devam etmek isteği ile karşılaştırıldığında sağlıklı beslenen bireylerin umutsuzluk, depresyon, uyku problemleri gibi belirtilerinin daha az olduğu sonucuna varmışlardır. Yine önemli bir araştırma, günde üç veya daha az porsiyon meyve ve sebze tüketen bireylerin günde 1 porsiyon daha fazla sebze ve meyve tüketmeleri durumunda daha fazla enerjik hissetme, merak, yaratıcılıkta ve motivasyonda artış yaşadıkları sonucuna varmıştır.
Peki iş yaşamında odaklanmayı arttırmak, motivasyonumuzu ve ruh halimizi en iyi şekilde korumak için nasıl beslenmeliyiz?
Aslında bu sorunun genel cevabı eğer herhangi bir hastalık öykünüz yoksa dünya üzerinde bilimsel olarak kabul edilen en iyi diyet örüntüsü olan Akdeniz Diyetini
uygulamaya ve temel ilkelerini hayatınızın her dönemine sürdürebileceğiniz biçimde devam ettirmeye özen gösteriniz. Akdeniz diyetinin en temel özelliği, mevsimine uygun rengarenk antioksidan meyve ve sebzelerden, deniz ürünleri ve bulgur, kinoa, çavdar, arpa, yulaf gibi tam tahıllar açısından zengin, kurubaklagilleri içeren; yemeklerin zeytinyağı ile yapıldığı bir beslenme örüntüsü olmasıdır. Akdeniz beslenme tarzında, kırmızı et tüketimi haftada 1 ile sınırlandırılmalıdır. Bununla birlikte sağlıklı bir beslenme alışkanlığı benimsiyorsanız mutlaka fast-food, tuzlu ve şekerli hazır atıştırmalıklar, tatlılar, şeker açısından zengin gazlı içeceklerden uzak durmalısınız. Yine yapılan farklı bir araştırma sonucu, bu besinlerden zengin tipik Batı diyetinin bireyleri iş ve sosyal yaşantılarında daha depresif hale getirdiğini ortaya koymuştur.