Yiyecekleri yediğinizde kalorisinin azalmasını mı istiyorsunuz? Yahut, doyasıya yesem ama kilo almasam istiyorsanız negatif kalorili diğer bir adıyla katabolik yiyecekler tam da size göre.
Negatif kalorili yiyecekler, besinin içerdiği kalorinin aynı besini sindirirken vücudunuzun harcadığı kaloriden daha düşük olduğu yiyeceklerdir. Yeterli ve dengeli bir diyette, katabolik etkisi yüksek gıdalarla beslenmek aç kalmadan, sağlığınızı koruyarak kilo vermenize yardımcı bir beslenme yaklaşımıdır. Negatif kalorili besinler çoğunlukla sebze ve meyve grubu yiyecekleri içermektedir.
Yüksek ve Düşük Dereceli Katabolik Besinler
Katabolik besinler, yerken harcanan enerji miktarına göre yüksek dereceli ve düşük dereceli olarak ikiye ayrılır. Yüksek dereceli katabolik besinlerin sindirimi için daha fazla enerji harcanır ve kilo vermede diğerlerine göre daha etkili olurlar. Harcanan enerjiyi arttırırken metabolizmayı hızlandırma etkileri vardır. Katabolik besinleri tüketmek tok tutar ve iştahı azaltır, bu nedenle de iştah azaltan besinler olarak da adlandırmak mümkündür. Metabolizma üzerinde kan şekerinin ve kolesterolün düzenlenmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Bununla birlikte, bağırsakta bulunan yararlı probiyotik bakterilerin çoğalmak için bu besinlerdeki enerjiyi kullanmaları kilo kaybı ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlar.
Metabolizmayı daha çok hızlandıran yüksek dereceli katabolik besin grupları;
Yüksek Dereceli Katabolik Yiyecekler
Meyveler
Armut
Çilek
Erik
Böğürtlen
Ahududu
Yaban mersini
Kavun
Karpuz
Portakal
Greyfurt
|
Sebzeler
Patates (Haşlanmış ve soğuk olarak tüketilmelidir)
Patlıcan
Kereviz
Acı biber
Maydanoz
Pırasa
Enginar
Ispanak
Brokoli
Turp
Havuç
|
Metabolizmayı hızlandıran ancak yüksek derecelilere kıyasla etkisi daha az olan düşük dereceli katabolik besin grupları ise şu şekildedir;
Düşük Dereceli Katabolik Yiyecekler
Meyveler
Elma
Mandalina
Kızılcık
Nektarin
Kayısı
Kiraz
Nar
Üzüm
Mango
Domates
|
Sebzeler
Şalgam
Pancar
Karahindiba
Lahana
Karnabahar
Fasulye
Kabak
Bamya
Bezelye
Marul
Soğan
Sarımsak
|
Sebze ve meyve grubu yiyeceklerin yanı sıra bazı deniz ürünleri de sindirim süresince metabolizmada daha fazla enerji harcamasına imkan sağlar. Bu deniz mahsülleri aşağıda listelenmiştir. Ancak, deniz ürünlerinin yüksek kolesterol ve civa gibi ağır metalleri içerebileceğini unutmamalıyız. Bu nedenle, tüketiminden kaçınmanızda fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.
Katabolik Deniz Mahsülleri
Yengeç
Istakoz (pişmiş)
Midye
Karides
Ton balığı ve yağsız tüm beyaz etler
Katabolik Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Beslenmede negatif kalorili yiyeceklere yer verirken bu besinleri doğru şekilde tüketmek kalori kaybı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Örneğin; Lahana, domates, maydanoz, soğan ve kerevizin çiğ olarak yenmesi önerilir. Çünkü bu besinler çiğ tüketildiğinde negatif kalori değeri daha da artar. Pazı, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak ve karnabahar ise pişirilince negatif kalori değeri artar. Ayrıca katabolik beslenmede mümkün olduğunca çiğ yenilebilen sebzeleri salatalarda çiğ tüketmek veya az suda/buharda pişirip bu besinlere öğünlerde yer vermek önemlidir. Böylece besinlerden maksimum fayda sağlarken gün içindeki tüketimler de daha sağlıklı hale gelebilir.
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.