Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 24 Şubat 2018
Negatif Kalorili (Katabolik) Besinler

Yiyecekleri yediğinizde kalorisinin azalmasını mı istiyorsunuz? Yahut, doyasıya yesem ama kilo almasam istiyorsanız negatif kalorili diğer bir adıyla katabolik yiyecekler tam da size göre.
 
Negatif kalorili yiyecekler, besinin içerdiği kalorinin aynı besini sindirirken vücudunuzun harcadığı kaloriden daha düşük olduğu yiyeceklerdir. Yeterli ve dengeli bir diyette, katabolik etkisi yüksek gıdalarla beslenmek aç kalmadan, sağlığınızı koruyarak kilo vermenize yardımcı bir beslenme yaklaşımıdır. Negatif kalorili besinler çoğunlukla sebze ve meyve grubu yiyecekleri içermektedir.
 
Yüksek ve Düşük Dereceli Katabolik Besinler
 
Katabolik besinler, yerken harcanan enerji miktarına göre yüksek dereceli ve düşük dereceli olarak ikiye ayrılır. Yüksek dereceli katabolik besinlerin sindirimi için daha fazla enerji harcanır ve kilo vermede diğerlerine göre daha etkili olurlar. Harcanan enerjiyi arttırırken metabolizmayı hızlandırma etkileri vardır. Katabolik besinleri tüketmek tok tutar ve iştahı azaltır, bu nedenle de iştah azaltan besinler olarak da adlandırmak mümkündür. Metabolizma üzerinde kan şekerinin ve kolesterolün düzenlenmesinde önemli rolü bulunmaktadır. Bununla birlikte, bağırsakta bulunan yararlı probiyotik bakterilerin çoğalmak için bu besinlerdeki enerjiyi kullanmaları kilo kaybı ve bağırsak sağlığının korunmasını sağlar.
 
Metabolizmayı daha çok hızlandıran yüksek dereceli katabolik besin grupları;
 
Yüksek Dereceli Katabolik Yiyecekler
 
 

Meyveler                                               

Armut

Çilek

Erik

Böğürtlen

Ahududu

Yaban mersini

Kavun

Karpuz

Portakal

Greyfurt

Sebzeler

Patates (Haşlanmış ve soğuk olarak tüketilmelidir)

Patlıcan

Kereviz

Acı biber

Maydanoz

Pırasa

Enginar

Ispanak

Brokoli

Turp

Havuç

 
 
 
Metabolizmayı hızlandıran ancak yüksek derecelilere kıyasla etkisi daha az olan düşük dereceli katabolik besin grupları ise şu şekildedir;
 
Düşük Dereceli Katabolik Yiyecekler
 

Meyveler

Elma

Mandalina

Kızılcık

Nektarin

Kayısı

Kiraz

Nar

Üzüm

Mango

Domates

Sebzeler

Şalgam

Pancar

Karahindiba

Lahana

Karnabahar

Fasulye

Kabak

Bamya

Bezelye

Marul

Soğan

Sarımsak

 
 
Sebze ve meyve grubu yiyeceklerin yanı sıra bazı deniz ürünleri de sindirim süresince metabolizmada daha fazla enerji harcamasına imkan sağlar. Bu deniz mahsülleri aşağıda listelenmiştir. Ancak, deniz ürünlerinin yüksek kolesterol ve civa gibi ağır metalleri içerebileceğini unutmamalıyız. Bu nedenle, tüketiminden kaçınmanızda fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.
 
Katabolik Deniz Mahsülleri  

Yengeç
 
Istakoz (pişmiş)
 
Midye
 
Karides
 
Ton balığı ve yağsız tüm beyaz etler
 
Katabolik Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
 
Beslenmede negatif kalorili yiyeceklere yer verirken bu besinleri doğru şekilde tüketmek kalori kaybı üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Örneğin; Lahana, domates, maydanoz, soğan ve kerevizin çiğ olarak yenmesi önerilir. Çünkü bu besinler çiğ tüketildiğinde negatif kalori değeri daha da artar. Pazı, brokoli, kuşkonmaz, ıspanak ve karnabahar ise pişirilince negatif kalori değeri artar. Ayrıca katabolik beslenmede mümkün olduğunca çiğ yenilebilen sebzeleri salatalarda çiğ tüketmek veya az suda/buharda pişirip bu besinlere öğünlerde yer vermek önemlidir. Böylece besinlerden maksimum fayda sağlarken gün içindeki tüketimler de daha sağlıklı hale gelebilir.

Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 

 

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1