Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Popüler Diyetler 30 Ağustos 2018
Nordic Diyeti (İskandinav Diyeti)
  İskandinav ülkelerinin (Danimarka, İsveç, Norveç gibi) geleneksel beslenme şeklini esas alan beslenme tipidir. Batı tipi beslenme ile karşılaştırıldığında daha az şeker, daha az yağ, iki katı lif ve iki katı deniz ürünü içerir. İskandinav diyeti sağlıklı ve yerel besinlerin tüketilmesine vurgu yapar. İskandinav diyeti ve akdeniz diyeti aslında çok benzerlik gösterir fakat İskandinav diyetindeki en önemli fark zeytinyağı yerine kanola yağı kullanılmasıdır. Yağ ve şeker oranı düşük olduğu için Dash diyeti ile de benzerlik gösterir.
 
Nordic Diyetinde;
 
Önerilen besinler: Meyveler, kırmızı meyveler, sebzeler, kuru-baklagiller, patates, tam tahıllar, yağlı tohumlar, çavdar ekmeği, balık, deniz ürünleri, düşük yağlı süt ürünleri, baharatlar ve kanola yağı.
Ölçülü tüketilmesi gerekenler: Av eti, yumurta, peynir ve yoğurt
Nadiren yenmesi gerekenler: Diğer kırmızı etler, hayvansal yağlar
Yasaklanan yiyecekler: Şekerli içecekler, eklenmiş şeker, işlenmiş etler, rafine yiyecekler.
 
Nordic Diyeti Beslenme Listesi
 
 Yağlı Balıklar ve Kabuklu Deniz Ürünleri: Somon, orkinos, ringa gibi yağlı balıkların ve kabuklu deniz ürünlerinin düzenli tüketimi önerilir. Bu balıklar omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Omega-3 yağ asitleri çocuklarda beyin gelişimi, yetişkinlerde ise kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.
 
 Meyve ve Sebzeler: Nordic diyetinde balıktan sonra diyetin temelini meyve ve sebzeler oluşturmaktadır. Meyveler genellikle çilek, kırmızı yaban mersini gibi soğuk bölgelerde yetişen taneli meyvelerdir ve yüksek antioksidan içeriklerinden dolayı kansere karşı koruyucudur.
 Nordic diyetinde sebzeler, genelde patates ve lahana gibi kök sebzelerdir. Lahana K vitamini, diyet lifi, folat içeriği yüksektir ve diğer besinlerde bulunmayan birçok karotenoid ve glukosinolatları içermektedir. Nordic diyetin önemli bir kaynağı olan patates is ise diyet lifi, B6 ve c vitamini, folat, demir, potasyum ve magnezyum içerir. 
 
 Tam tahıllar: Genellikle kahvaltıda karşımıza yulaf-yulaf lapası şeklinde çıkmaktadır. 
 
 Kanola yağı: Nordic diyetinin Akdeniz diyetinden ayrıldığı noktalardan biri, zeytinyağın yerini kanola yağının almış olmasıdır. Her iki yağında doymamış yağ oranı yüksektir ve iyi birer E vitamini kaynağıdır.
 
 Süt ve süt ürünleri: Diyette az yağlı süt ürünlerine yer verilir.
 
 Yosun: Nordic diyetinde sıklıkla kullanılan bir besindir. Mineral, protein, diyet lifi, vitamin A, B, C ve elzem yağ asitlerini yüksek oranlarda içerir. 
 
  Yapılan 12 haftalık bir çalışmaya göre Nordic diyeti uygulayan bireylerde kan basıncında belirgin düşüş görülmüştür. İskandinav diyeti ,birçok sağlıklı yiyecek içerse de bunun kolesterol ve trigliseridlerle ilişkisi tutarsızdır. Bazı çalışmalarda, düşük trigliserid düzeyleri gözlenmiştir fakat LDL (kötü kolesterol) ya da HDL (iyi kolesterol) oranında belirgin bir değişiklik görülmemiştir. İnflamasyan üzerine yapılan çalışmaların bazılarında azalmış CRP (C reaktif protein) ve inflamatuar gen ekspresyonunda azalma görülse de bunu desteklemeyen bazı başka çalışmalar da bulunmaktadır.
 
  İskandinav diyeti, akdeniz diyetine benzerliği, yerel besin tüketiminin tercih edilmesi, sebze ve balık tüketimin fazla olması ile yararlı sayılırken bölgelere göre uygulamanın zorluğu açısından sürdürülebilir olmayabilir.
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Beslenme tedavisi kişiye özeldir.  Hangi diyet türünün sizin için uygun olduğuna tıbbi durumunuz, beslenme şekliniz, sosyal yaşantınız vb. daha birçok etken göz önünde bulundurularak bir Beslenme uzmanı (Diyetisyen) tarafından karar verilmelidir.
 
Beslenme Danışmanlığı için randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 
 

 

Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1