Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Çocuk Sağlığı ve Psikolojisi 21 Aralık 2020
Obezitenin Çocuklarda Duygusal ve Sosyal Etkileri
Kilo problemi yaşayan çocuk ve ergenler, fazla kilolu olmanın fiziksel etkileri dışında, olumsuz duygusal ve sosyal etkileri ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Çocuğunuzun kilo problemi ile duygusal dünyası birbirine bağlıdır. Kısaca bu problemlerden bahsedersek;
 
Düşük Özgüven
 
Aşırı kilolu olup, arkadaşları arasında popüler, kendilerini iyi hisseden ve yüksek özgüvene sahip olan çocuklar olmakla birlikte, genel olarak kilo problemi yaşayan çocukların zayıf olan akranlarına göre düşük özgüvene sahip olma olasılığı daha yüksektir. Özgüven eksikliği okulda akademik performansın düşmesine neden olabilir. Çocuklara akranları hatta bazen yetişkinler tarafından bile kilolu olmanın kendi hatası olduğu söylenebilir. Alay ve zorbalığa maruz kalabilirler. Yeni arkadaşlar edinmede sorun yaşayabilirler. Kısaca maruz kaldıkları negatif tanımlama, dışlanma düşük özgüvene neden olabilmektedir. Kilosu nedeniyle düşük özgüvene sahip çocuklarda mutsuzluk, yalnızlık, gerginlik gibi negatif duygular ve madde kullanımı normal ağırlıktaki akranlarına göre daha yüksek oranda görülebilmektedir.
 
 
Sosyal Damgalama
 
Aşırı kilolu olmanın getirdiği sosyal damgalama, obeziteye sıklıkla eşlik eden fiziksel hastalıklar kadar çocuğa zarar verebilir. Aşırı kilolu çocuklarda çoğunlukla damgalama kendini alay ve zorbalık olarak gösterir. Akranları tarafından olumsuz söylemlerde bulunma, lakap takma, oyunlarda ve etkinliklerde yer almalarına izin vermeme, saldırganca davranma, haklarında dedikodu yapma gibi olumsuz tutumlara maruz kalabilmektedir.
 
 
Depresyon
 
Kendini akranlarından farklı görebilir, dışlanmış ve hiçbir yere ait olmadığını hissedebilir. Bu durumla ilgili herhangi bir çözüme gidilmezse bu durumu içselleştirebilir ve depresif bir ruh hali, suçluluk ve değersizlik hisleri, saldırgan tutumlar, keyif alamama, bitkinlik, uyku ve iştahta problemler görülebilir.
 
 
Duygusal Yeme
 
Aşırı kilolu bazı çocuklarda günlük hayatta karşılaştıkları sorunlarla yeterince baş etme becerisi bulunmuyorsa, bu çocuklar sorunlarla başa çıkabilmek ve kendilerini duygusal olarak rahatlatabilmek için yemek yeme davranışı sergileyebilir. Ebeveynleri ya da doktorları tarafından daha az yemeye zorlanan çocuk, daha fazla kalorisi yüksek yiyecekler tüketme ihtiyacı hissedebilir. Dolayısıyla aşırı kilo alımı duygusal yemek yeme davranışı ile ilişkilidir.
 
 
Ayrımcılık
 
Çocukluk dönemi sonrası yetişkinlikte de devam eden kilo problemi ile bireyler sadece kiloları nedeniyle bile ayrımcılığa maruz kalabilir. Yapılan araştırmalar, kilo problemi yaşayan bireylerin zayıf olan akranlarına göre daha iyi iş bulma şanslarının daha düşük olduğunu, flört ya da evlilik partneri bulma olasılıklarının daha az olduğunu göstermiştir. Fazla kilolu çocuklar, akranları tarafından en az tercih edilen oyun arkadaşı olabilmektedir. Kendilerinin sosyal açıdan daha az kabullenildiklerini düşünebilmektedirler.
 
 
Aşırı kilolu çocuk ve ergenler, kilo probleminin fiziksel etkilerinden ziyade psikososyal etkilerine daha fazla maruz kalmaktadır. Kilo problemi yaşayan bir çocuğun tedavisinin başarı ile yürütülmesi için aile ile işbirliği içerisinde doktor, diyetisyen, psikolog ve fizyoterapistin de içinde yer aldığı bir ekip tarafından takip edilmesi önemlidir.
 
 
 
Psikoloğumuzdan randevu almak için tıklayınız.
 
 
UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Psikolterapi tedavisi kişiye özeldir. 
 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1