• Çorbalarınızı terbiyeli yapınız.
• Çorbalarınızı kurubaklagillerle zenginleştirin.
• Omletleri 1’ den fazla yumurta ile yapınız.
• Omletlerin içine peynir ekleyebilirsiniz.
• Eğer çocuğunuz salata yeme alışkanlığı yoksa omletin içine taze sebze katılabilir.
• Sebzeli, yumurtalı, sütlü krep yapılabilir.
• Meyve tüketme alışkanlığı yoksa krep arasına konup, şekersiz fıstık ezmesi veya fındık ezmesi ile yenebilir.
• Sebze yeme alışkanlığı yoksa yoğurt içine rendelenir, ceviz ilave edilip yenebilir.
• Meyvenin suyunu değil kendisini tükettirin.
• Sütlaç gibi sütlü tatlıları az şekerli yapınız.
• Sütlü tatlılara birden fazla yumurta katılarak yapılabilir.
• Evde yapılan köfte, ev yapımı hamburger yapılabilir.
• Fırında patates yapılabilir.
• Yemek aralarında su içirilmemeli.
• Şekerli asitli içecekler içirilmemeli.
• Yemeklerden önce tatlı // şekerli // çikolatalı besinler tüketilmemeli.
• Süt ve süt ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırılmalı.
• Tam buğday unlu kurabiye yapılabilir fakat şeker miktarına dikkat edilmeli.
• Makarna salatanızı ev yapımı mayonezle yapabilirsiniz.
TAFİFLER
SEBZELİ KREP
Krep için;
• 2 yumurta
• 1 su bardağı süt
• 3 yemek kaşığı tam buğday unu (eğer cıvık olursa biraz daha ekleye bilirsiniz boza kıvamında olacak)
• 1 çay kaşığı tuz
İçi için;
• 1 tane kabak
• 1 tane havuç
• 3-4 tane mantar
• 1 tane kuru soğan (küçük boy)
• Karabiber
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Üzeri için:
• 100 g kaşar peynir
• Pul biber
Sebzeli Krep Tarifi Yapılışı
• İç malzemesi için tavaya sıvı yağ eklenir soğanlar minik minik doğranarak kavrulur kavrulan soğanın içine mantar ilave edilir, suyunu çekene kadar pişirilir.
• Ayrı bir tavada rendelenmiş kabak ve havuç suyunu çekene kadar pişirilir.
• Pişen kabak ve havuçlar kavrulan soğan ve mantarlara ilave edilir, kreması, tuzu ve karabiberi eklendikten sonra ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
• Krep için: yumurta ve süt iyice çırpılır, içine tuz, şeker ve un ilave edilerek iyice çırpılır. Teflon tavaya ince şekilde dökülüp her iki yönü de pişirilir. Bu karışım ile 5-6 krep çıkıyor.
• Pişirdiğiniz kreplerin orta kısmına iç malzemesinden koyup kenarlarını kapatarak bohça şeklinde kapatılır.
• Birleşme kısımları altta kalacak şekilde fırında tepsinize dizin.
• Üzerine çırpılmış krema ve rendelenmiş kaşar döküp 200 derece de fırında üzerindeki kaşar eriyene kadar pişirilir. Afiyet olsun.
SÜTLÜ TEL ŞEHRİYE ÇORBASI
• 3 su bardağı soğuk su
• 2 su bardağı soğuk süt
• 1 tatlı kaşığı tereyağı
• 1 su bardağından birazcık eksik tel şehriye
• Taze ya da kuru nane, tuz
• Üzeri için isteğe bağlı pul biber
Sütlü Tel Şehriye Çorbası Tarifi Yapılışı
• Süt, su ve tereyağını çorba tenceresine alıp kaynamaya bırakınız.
• Kaynadığında içine şehriyeleri ilave edip bir taşım kaynatıp ocaktan alınız.
• İçine taze ya da kuru nane ekleyiniz.
• Kaşıkla karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatınız.
• İlk sıcağı çıkana kadar ara ara karıştırıp tekrar kapağını kapatınız. Böylece şehriyeler lapa olmadan tel tel içinde kalıyor.
• Biraz dinlendirip ilk sıcağı çıktığında servis ediniz.
CEVİZLİ KEK
• 3 yumurta
• 1 çay bardağı şeker
• 1 çay bardağı süt
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 vanilya
• 1 kabartma tozu
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• Aldığı kadar un (tam buğday un)
Cevizli Kek Tarifi Yapılışı
• Öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpın
• Sırayla sütü yağı ekleyip çırpın ve vanilya kabartma tozu ekleyip çırpın,
• Ardından kontrolü bir şekilde un ekleyin.
• Kek hamuru hazır olunca cevizi de ekleyip karıştırın.
• Önceden ısıtılmış 160 °deki fırında kızarana kadar pişirin.
**Süt ile birlikte tüketildiğinde iyi bir öğün olur.
TAHİNLİ PEKMEZLİ KEK
• 2 yumurta
• 2 Yemek Kaşığı şeker
• 1 su bardağı süt
• 1 çay bardağı sıvı yağ
• 1 çay bardağı pekmez
• 1 çay bardağı tahin
• 1 paket vanilya
• 1 paket kabartma tozu
• 1 adet limon kabuğu rendesi
• Aldığı kadar un
Üzeri için
• Tahin
• Susam
Tahinli Pekmezli Kek Tarifi Yapılışı
• Yumurta ile şeker köpürene kadar çırpılır.
• Sırasıyla sıvı malzemeler eklenip tekrar çırpılır.
• Limon kabuğu rendesi un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek son kez çırpılır.
• Yağlı tepsiye dökülür.
• Üzerine bolca susam serpilerek önceden ısıtılmış 110 derecelik fırında pişirilir.
Çocukluk Dönemi Beslenme Danışmanlığında randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız.