Loading
X
Bizi Hemen Arayın 0534 960 27 78| info@nutrist.com.tr
Güncel Beslenme Bilgileri 17 Temmuz 2019
Paketli Gıdaların İçerikleri ve Sağlığa Etkileri

Paketli/ambalajlı ürünlerin içinde pek çok sağlığa olumsuz etkileri bulunan maddeler yer almaktadır. Bunların çoğunun bağımlılık yaptığı  belirtilmiştir. İçinde gıda boyaları, sodyum sülfit, sodyum nitrat, potasyum bromat gibi pek çok maddenin yanında aspartam, monosodyum glutamat, yüksek fruktozlu mısır şurubu da yer almaktadır. Bazıları hakkında bilenenler ise şöyledir;

 Aspartam: Toz şekerden 180 kat daha tatlı olan aspartam, doğal şekerlere göre maliyetinin ucuz olması sebebiyle sıklıkla tercih edilmektedir. Sıklıkla diyet içecekler, diyet gıdalar ve düşük kalorili gıdalarda kullanılmaktadır. Parkinson ve obezite gibi hastalıklara sebep olduğu belirlenmiştir. Metabolizmayı yavaşlattığı için de kilo konusunda olumsuz etkiye sahiptir.

 Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu (HFCS): Birçok gıda ve içecekte kullanılan HFSC (High Fructose Corn Syrup) sıvı formda sükroz için alternatif bir tatlandırıcıdır. Maliyeti inanılmaz derecede düşüren HFCS kola, soğuk çaylar vs birçok üründe kullanılmakta. Amerika’da yapılan bir araştırma HFCS kullanımının artmasıyla obezite prevelansı arasında pozitif bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.

 Monosodyum Glutamat (MSG): Hazır gıdalarda (hazır çorbalar, salata sosları, sucuk, salam, sosisler vb.) lezzet arttırıcı olarak kullanılmakta ve Çin tuzu olarak biliniyor. MSG hücrelerin uyarılmasını ve ardından ölmesine yol açtığı bilinmekte. Alzheimer, parkinson, sara (epilepsi), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, diyabet sebep olduğu bazı hastalıklar arasında. Tatlı- tuzlu her gıdada rastlanılan MSG cips ve hazır çorbalarda da bulunmakta.

 Trans Yağ: Doymuş yağ asitleri gibi LDL kolesterol seviyesini yükseltip koroner kalp hastalıklarına sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca trans yağ asidi bebek henüz anne karnındayken bebeğe zarar verip düşük doğum ağırlığına sebep olduğu gibi bebeğe anne sütüyle de geçtiği belirtilmiştir. Fast-food gıdaların içinde fazlaca bulunan trans yağ ve doymuş yağ tüketimi, öğrenme ve hafızaya bağlı çok sayıda moleküllerin yanı sıra, beyin sinapslarını etkiler. Bağışıklık ve şeker hastalığı üzerine de olumsuz etkilere sebep olan trans yağının tüketimi oldukça zararlıdır.

 Gıda Boyaları: Gıdaların renklerinin daha canlı gözükmesini sağlayan gıda boyalarının özellikle çocuklarda davranışsal bozukluklara ve IQ seviyesinde düşüşlere sebep olduğu iddia edilmektedir.

 Sodyum Nitrat : Besinlerin raf ömürlerini önemli ölçüde uzatan Sodyum Nitrat pek çok kanser türünü tetikleyici olarak görev yapmaktadır.

 BHA (Butillenmiş hidroksianisol) ve BHT (Butillenmiş hiroksitoluen): Tahıl ürünlerinde, sakızlarda, bitkisel yağlarda, cipslerde tazeliği korumak amacıyla kullanılır.  Özellikle yağların bozulmaması ve küflenmemesi için kullanılan bu maddeler beyin hücrelerinde hasarlar oluşturmaktadır.

 Potasyum Bromat: Unlu mamullerde hacmi arttırmak ve rengi beyazlatmak için kullanılan Potasyum Bromat, kansere sebep olurken ABD ve Japonya’da yasaklanmış durumda.

 Sülfür Dioksit: Fermente yiyeceklerde gıda koruyucusu olarak kullanılırken astım hastalarında ağır sonuçlar doğurmaktadır. Karında kramp, ishal, halsizlik gibi bulgular da oluşturduğu sorunlar arasındadır.

Tükettiğiniz besinlerin içeriklerine dikkat etmeli ve mümkün olduğunca paketli ürünlerden kaçınmalısınız.

UYARI: Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. 
 
Beslenme Danışmanlığı randevu almak veya ücretsiz ön görüşme yapmak için tıklayınız. 
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy
Nutrist - Diyetisyen İstanbul Şişli Fulya Beşiktaş Mecidiyeköy Whatsapp
0534 960 27 78
Bize Hemen Ulaşın
1